Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Claus i principals inversions dels pressupostos de l'Estat per a 2021

Cada valencià rebrà 233 euros d'inversió real, 315,4 euros si es compten els fons de reconstrució europea.

Claus i principals inversions dels pressupostos de l'Estat per a 2021

El projecte de pressupostos de l'Estat per a 2021 atorga 1.164 milions a la Comunitat Valenciana. Això és un 9,6% de les inversions, un percentatge que s'acosta al 10% al qual s'havia compromés l'executiu, però continua per sota del 10,6% que representa la població valenciana a Espanya.

Amb tot, som la quarta comunitat autònoma que rep més inversió, per darrere d’Andalusia (17,7%), Catalunya (16,5%) i Madrid (10,3%). A aquesta quantitat cal afegir 414 milions més provinents del fons de reconstrucció europeu per la pandèmia, dels quals també som la quarta autonomia en inversió. Així les coses, l'assignació total a la Comunitat Valenciana puja a 1.578 milions, 838,16 més que el pressupost anterior –prorrogat des de 2018– o, el que és el mateix, un creixement del 113%.

Per a calibrar l'impacte real del pressupost de 2021, cal posar-lo en proporció a la població. Cada valencià rebrà 233 euros. Continua per sota de la mitjana espanyola (258 euros per habitant), però recupera part del terreny perdut en els pressupostos anteriors, quan l'assignació per habitant era de 149 euros. Ara bé, si afegim la part dels fons europeus, l'increment és de 315,4 euros per valencià (233 euros de l'Estat, per 82 de fons comunitaris).

*Inversió prevista per l’Estat sense comptar els fons Covid

Aquesta quantitat és susceptible d'augmentar, ja que l'Estat té pendent de distribuir a les autonomies altres 14.450 milions d'euros dels fons Covid.

Les principals inversions

Els més de 400 milions de fons europeus preassignats es distribuiran en les línies d'acció prioritària de la UE: la transició ecològica, l'habitatge (edificació pública, rehabilitació) i l'agenda urbana (sostenibilitat i modernització).

Però com es distribueix la part grossa, corresponent a les inversions reals territorials? Entre les principals novetats hi ha la condonació del deute de 390 milions de la Marina de València derivat de l'America's Cup, l'aportació fins a 368 milions per a estudis, obres i infraestructures del corredor mediterrani, la injecció de 38 milions per al transport metropolità valencià (28 més), i els 197 milions per a carreteres, que quintuplica la inversió anterior.

També destaca la inversió en dependència, on l'Estat passa de cobrir del 12% al 34% de la despesa. Un canvi significatiu que encara, però que no arriba al 50% de corresponsabilitat amb les autonomies que marca la llei.

Entre els deures pendents, hi ha la manca d'inversions per al túnel passant del port de València, una infraestructura clau per al corredor mediterrani, l'escassa inversió en rodalies i la descompensació en algunes partides culturals, com la inversió per al Palau de les Arts, que, tot i pujar a 895.700 euros, continua a una distància sideral de la resta d'amfiteatres d'òpera. El mateix passa amb el museu de Belles Arts, l'assignació per al qual no aguanta la comparativa amb altres pinacoteques.

PRINCIPALS NOVETATS DEL PGE 2021:

PRINCIPALS INVERSIONS EN INFRAESTRUCTURES:

CORREDOR MEDITERRANI: 368 milions

PORTS: 103 milions

CARRETERES: 178,54 milions

TRANSICIÓ ECOLÒGICA: 33,82 milions

ASSIGNATURES PENDENTS:

També et pot interessar