Les claus de pujada del salari mínim interprofessional

El govern de Pedro Sánchez va aprovar la major pujada de l'SMI en 41 anys.

Les claus de pujada del salari mínim interprofessional
Les claus de pujada del salari mínim interprofessional

Un dels canvis que ens portarà l'any que ve és l'increment del salari mínim interprofessional (SMI). Aquest fixa la quantia retributiva mínima que percebrà el treballador en relació a la jornada legal de treball i, com veiem en el gràfic, per a l'any 2019 l'SMI se situarà en 900 euros mensuals, el que suposa un increment del 22.3% de la xifra actual, la major pujada des de 1977.

Però, és el mateix salari mínim que salari base? "No", diu Ricardo Peralta, advocat laboralista, que explica en declaracions a À Punt Noticies que "hi ha la possibilitat que es continue mantenint un salari base inferior a 900 euros però amb una sèrie de complements que superen aquesta quantitat. Per tant, la pujada del salari mínim afectara únicament als "sous més baixos que existeixen", remarca Peralta.

Quantes persones es beneficien d'aquesta pujada? Un total de 2 milions i mig de persones es veuran beneficiades per aquesta mesura del govern espanyol. En aquest gràfic veiem que, més de la meitat, un 56,7%, són dones, la qual cosa ajudarà en principi a reduir la bretxa salarial en qüestió de gènere.

Si mirem la xifra més detingudament, veiem que 1,3 milions són treballadors del règim general de la Seguretat Social que treballen en diversos sectors com el comerç, l'hostaleria, sanitat i administració pública. Mentre que 800 mil estan en el sistema especial agrari i 400 mil són treballadors de la llar.

També et pot interessar

stats