El Consell presenta una reforma fiscal progressiva que estalviarà als contribuents entre 33 i 117 euros
La ciutadania s'estalviarà 180 milions d'euros el 2022 i l'any següent el govern valencià en recaptarà 40 addicionals amb pujades en patrimoni i transmissions per a béns de més d'un milió
Un mes després de l'anunci del president de la Generalitat, Ximo Puig, la reforma fiscal valenciana s'ha fet realitat. El govern tripartit del Botànic ha arribat a un acord per a impulsar un nou sistema "més progressiu", arreplegat en un decret llei aprovat aquest dilluns en un ple extraordinari del Consell, que abaixarà el tram autonòmic de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) a qui estiga per sota de 60.000 euros ja en l'exercici del 2022. Afecta 2,3 dels 2,41 milions de contribuents censats, que veuran reduïda la factura, encara que l'estalvi més rellevant l'experimentaran les persones que cobren menys de 30.000 euros anuals. La reforma del Consell estalviarà als contribuents entre 33 i 117 euros, segons la seua renda.
Han sigut setmanes de negociacions per a esquivar les diferències que havia originat la proposta inicial del PSPV amb els socis, Compromís i Unides Podem, fins que aquest diumenge es va donar la llum verda al model final consensuat amb què es pretén amortir els efectes de la inflació a les butxaques de la ciutadania. La reforma pactada no endureix l'escala autonòmica de l'IRPF per a les rendes a partir de 60.000 euros, però sí que preveu pujades en els impostos de patrimoni i de transmissions que entraran en vigor l'any vinent, que s'aplicaran ja en la declaració que es presentarà el 2024.
La reforma fiscal amb què el Botànic ha volgut escenificar la unió del govern penja així dos eixos i té per objectiu protegir els més desfavorits. Primer, pujades impositives als més rics a través d'un augment en patrimoni i transmissions i un increment en la declaració de la renda —encara està per determinar a partir de quant i quin serà el percentatge de tributació. Tot açò s'aprovarà pròximament en la llei de pressupostos i s'aplicarà en l'exercici fiscal del 2023. En segon lloc, una modificació temporal del tram autonòmic de l'IRPF per a rendes inferiors a 60.000, que és el que ha aprovat aquest dilluns el Consell a través d'un decret llei que modifica la Llei 13/1997, en què es regula aquesta qüestió.
“És una reforma per a la majoria de la societat valenciana que millora la progressivitat i la redistribució”, ha remarcat el conseller d'Hisenda, Arcadi España, en presentar les mesures fiscals en roda de premsa. Segons ha explicat, els nous trams autonòmics de l'IRPF comporten una baixada de la tributació en 1,34 milions de declarants i permet que 962.000 tinguen una quota zero. Les persones més beneficiades seran les que perceben ingressos entre 11.000 i 20.000 euros, que tindran una rebaixa mitjana de 117 euros. En canvi, l'efecte serà “neutre” per a les rendes de més de 60.000 euros, que mantenen com estava la pressió fiscal.
L'estalvi que suposarà per a la ciutadania la reforma fiscal ascendirà globalment a 149 milions. A aquesta xifra se sumaran també els ajustos necessaris per a ampliar les deduccions existents i incloure-n'hi de noves, fins a un màxim de 180 milions. S'aplicarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener del 2022, per tant, les rebaixes es notaran quan fem la declaració en primavera de l'any que ve.
Les principals novetats, el 2022
La nova escala de tributació de l'IRPF que ha pactat el Consell per a l'actual exercici fiscal modifica tant els trams com els tipus impositius. Redueix el tipus inferior del 10% al 9% i manté el més elevat en el 29,5% actual. A més, introdueix una tarifa addicional per a augmentar la progressivitat de l'escala i l'efecte redistribuïdor de la riquesa. La nova escala inclourà un total d'onze trams diferents de tributació enfront dels deu actuals.
Una altra de les novetats és l'increment del 10% dels mínims exempts personal i familiar, que són els recursos que qualsevol persona necessita per a subsistir i que queden exempts de tributació. Aquesta quantia fora dels gravàmens s'eleva al màxim permés per llei, dels 5.500 euros actuals a 6.105, cosa que situa la Comunitat Valenciana com una de les comunitats amb un mínim exempt de tributació més alt, segons la Generalitat.
També s'ha aprovat un augment del 10% en l'import de totes les deduccions autonòmiques i del 17,3% en els límits de renda per a accedir-hi. D'aquesta manera, ara un nombre més gran de contribuents podran beneficiar-se de les més de trenta deduccions de la Generalitat, ja que en la tributació individual els llindars de renda passen de 25.000 euros a 30.000 i en les conjuntes, dels 40.000 actuals a 47.000.
La nova reforma fiscal inclou, finalment, dues deduccions fiscals noves. La primera, en casos de reproducció assistida per a dones de 40 a 45 anys que no reben tractament de la sanitat pública fins a un límit de cent euros. La segona, per a fer front a l'increment dels tipus d'interés l'últim any en hipoteques subscrites a partir de l'1 de gener del 2014, de cent euros anuals com a màxim.
Pujades en patrimoni i transmissions per al 2023
La cosa canviarà per a les rendes altes en l'exercici fiscal del 2023, quan entren en vigor augments dels gravàmens de Patrimoni i Transmissions Patrimonials, a través dels quals el govern valencià pretén recaptar 25 i 15 milions addicionals, respectivament.
En primer lloc, el Botànic ha acordat una pujada d'un quart de punt en termes absoluts per a tots els trams que estan per damunt del milió d'euros en l'impost de patrimoni, que representa un increment al voltant del 10%. Aquest enduriment era un dels cavalls de batalla d'Unides Podem. Comportarà que els posseïdors d'immobles, vaixells, joies o cotxes amb un valor superior a un milió d'euros hauran de pagar 0,25 punts bàsics més.
El mateix passarà en el tribut sobre les transmissions patrimonials en la compra d'habitatges valorats en més d'un milió d'euros En aquestes operacions el tipus impositiu passarà del 10 a l'11%. La idea troncal és que pague més qui més té.