Clòtxines més grans i de més qualitat: la dana i les pluges auguren una bona campanya
S’inicia la temporada d’este bivalve valencià, del qual els productors esperen arreplegar vora un miler de tones fins a mitjans d’agost
El que per a uns és perjudicial, per als altres (com els amants de la clòtxina valenciana) serà beneficiós. Els sediments arrossegats per la dana d’octubre fins a la mar fan augurar una bona campanya d’este bivalve valencià, que comença estos dies i s’allargarà fins a mitjan agost. El president de l’Agrupació de Clotxiners del Port de València, José Luis Peiró, ha explicat en l’acte de presentació de la campanya que tant la dana d’octubre com les pluges de març han millorat la qualitat d’este mol·lusc respecte a temporades anteriors.
Els productors de València esperen recollir enguany vora mil tones de clòtxines. Tot i que serà una quantitat semblant a la campanya passada, la del 2025 serà de major qualitat i també més gran. “Tindrà uns nivells de carn fins a un 20% millor que l’any passat”, afirmava el representant dels productors.
A esta millora de la qualitat han contribuït, segons ha explicat Peiró, les aportacions i els sediments que han arribat fins al port i la mar a conseqüència de la dana: “La clòtxina és un bivalve filtrador; per tant, tot el que ha arrossegat la dana fins a la mar o els rius és aliment per a esta espècie”.
L’ampliació del moll del port de València ha obligat a reubicar les muscleres on es cultiva esta delícia del paladar i producte icònic de la gastronomia valenciana. José Luis Peiró ha explicat que, en col·laboració amb l’Autoritat Portuària, s’han traslladat les 15 muscleres més pròximes al moll, i això permetrà que apreciar des del catamarà com evoluciona el cultiu d’esta espècie: “Es podrà veure, des de quan es planta, quan se soleja al febrer o quan s’extrau a partir del mes de març”.
A finals d’esta setmana arribaran fins a les pescateries i els supermercats valencians les primeres clòtxines d’esta temporada. Els amants d’este mol·lusc valencià podran tastar-lo fins a finals d’agost, donat que amb les temperatures càlides de l’aigua de la mar, s’esgota la campanya d’este producte.