Les comarques alacantines són, segons els sindicats, les més perjudicades pels desequilibris salarials de les ITV
Els treballadors i treballadores de les ITV mantenen que aniran finalment a la vaga si no s’equiparen els sous
Els sindicats representants de Sitval, el servei públic de la ITV valenciana, anunciaven aquest dissabte la suspensió i l’ajornament de la vaga indefinida que havien convocat a partir del dilluns 2 d’octubre. En un comunicat conjunt informaven que havien acordat una pròrroga de la vaga fins al 22 d’octubre per tal que “la nova direcció puga conéixer tota la realitat de la negociació”.
Es tracta d’unes reivindicacions que busquen principalment l’equiparació salarial dels treballadors i treballadores de les diferents estacions de la Comunitat Valenciana i que afecta més del 40% de la plantilla. Segons Gerónimo Martínez, coordinador de la secció de la GVA de CCOO a Alacant, aquest desequilibri en el sou afecta més de 300 persones, especialment a les comarques alacantines on aquesta desigualtat suposa que una persona puga cobrar fins a un 40% menys que una altra de la mateixa categoria que treballe en un altre punt de la Comunitat Valenciana.
Martínez explica que “aquest problema és conseqüència d’uns pactes erronis firmats fa vint-i-cinc anys”. També Vanesa Santonja, delegada de Sitval a Alacant, situa la causa de la descompensació salarial en la privatització del servei d'ITV: “Fa vint-i-cinc anys les ITV es van privatitzar i ens van dividir en lots. Cada lot va gestionar el seu conveni i a Alacant ens hem quedat arrere en comparació pel tipus de conveni que es va negociar”.
Els sindicats denuncien que l’actual administració incompleix l’acord consensuat amb el govern anterior, el qual pretenia posar fi a aquesta desigualtat de sous. Segons aquest pacte, els treballadors amb salaris més alts deixarien de percebre l’increment anual corresponent per a poder complementar la diferència amb els salaris més baixos en un termini de tres anys. Un sistema que hauria d’haver-se posat en marxa des de l’1 de juny passat, però que s’ha paralitzat arran del canvi de govern.
Nuria Montes: “L’acord és nul de ple dret”
L’ajornament de la vaga pretén aconseguir més temps per a poder negociar amb la nova administració. La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, en declaracions a À Punt explica que la vaga ha sigut convocada al mateix temps que la constitució del consell d’administració que pretén trobar solució a aquest problema, el qual, assegura, deriva de la mala gestió de l’anterior executiu. “L’acord actual sobre el qual estan convocant la vaga és nul de ple dret i no es podria aplicar en cap cas”, ha afirmat Montes.
La consellera sosté que l’acord firmat el passat mes de maig no és vàlid perquè “es va incomplir la necessitat d’informes preceptius d’hisenda, pressupostos i d'altres, durant la tramitació i posteriorment” i, afegeix, que la conselleria està disposada a arribar a un nou consens: “per descomptat que no ens neguem a assentar-nos a negociar, però ha de ser sobre unes bases certes i amb tota la seguretat jurídica”.