Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL

Comarques del nord i d'interior concentren el gros de la pujada de l'atur en l'últim any

Per contra, l'atur baixa en 28 comarques, especialment en les que registren una forta activitat turística

Una cambrera atén als clients, en arxiu / Europa Press

El mercat laboral valencià ha tancat l'any 2022 amb un bon balanç que, en tot cas, és desigual a escala comarcal. Les dades facilitades pel SEPE mostren que l'atur ha baixat en termes interanuals en bona part de les comarques a excepció de sis, la majoria del nord i de l'interior: l'Alt Palància (3,87%), l'Alcalatén (4,08%), els Ports (8,41%), el Racó d'Ademús (10,81%) i l'Alt Maestrat (55,91%). El Comtat, on l'atur va repuntar un 1,30%, és una excepció a aquesta realitat.

En l'anàlisi de les dades, el secretari d'Ocupació de CCOO PV, Juan Carlos Gallart, ha explicat que aquestes dades reflecteixen "certa asimetria" en el comportament del mercat laboral, que obliga a treballar a fons per a dinamitzar l'activitat econòmica en clau comarcal.

Per contra, l'atur baixa en 28 comarques i la Marina Baixa, amb una forta influència del turisme, es posa al capdavant de la llista (-25,89% desocupats menys que el desembre de l'any passat). També cau l'atur amb especial contundència a la Marina Alta, un 16,19%, el Baix Maestrat (12,82%), la Ribera Baixa (11,42%) o València (11,08%). Totes són comarques costaneres i amb una intensa activitat turística.

Si s'analitza únicament l'evolució del mercat laboral durant l'últim mes, les dades canvien: l'atur repunta en dèsset comarques, especialment en el Racó d'Ademús i en l'Alt Maestrat, mentre baixa en la resta.

El responsable sindical ha defensat que "els pactes territorials per l'ocupació són un marc desaprofitat que hauria de servir, més que en l'actualitat, per a cohesionar territorialment la nostra autonomia i aplicar polítiques actives d'ocupació útils des del punt de vista local".

També et pot interessar