Els combustibles tornen a baixar en el pont d'agost i marquen nous mínims de l'estiu

El litre de gasolina 95 encadena cinc setmanes d'abaratiment i es queda en 1,59 euros, mentre que el dièsel cau fins a 1,46 i torna a nivells de juny

Un home mira els preus dels combustibles en una estació de servei
Un home mira els preus dels combustibles en una estació de servei / Sergio Ordúñez (EFE)

Els preus dels carburants a Espanya han viscut una setmana més de baixada i se situen en els nivells mínims pràcticament de tot l'estiu, a les portes d'un cap de setmana marcat per la festivitat de l'Assumpció d'agost. Segons les xifres actualitzades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), publicat aquest dijous i que recull registres d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 6 al 12 d'agost, el litre de gasolina es paga a 1,589 euros. La tarifa, un 0,8% inferior a la de fa set dies, acumula cinc setmanes ja de caiguda i se situa en el llindar més baix des de mitjan febrer. D'altra banda, el gasoil costa 1,459 euros, un 0,9% menys, després de moderar-se per quarta setmana seguida i quedar-se en números que no es veien des de finals de juny.

D'acord amb l'històric elaborat per EFE, en l'últim mes, el preu de la gasolina 95 s'ha reduït un 2,1%, i la davallada del gasoil és més de mig punt superior, del 2,7%. De fet, el primer combustible ha anotat el nivell més baix des del 12 de febrer, quan l'assortidor marcava 1,572 euros per litre, mentre que el dièsel ha baixat a nivells del 24 de juny, quan estava a 1,47 euros.

Entre un 6 i un 8% més barat que fa un any

En comparació amb les mateixes dates del 2023, repostar amb benzina costa ara un 6% menys, mentre que si triem dièsel l'estalvi és de més d'un 8%. Però, si mirem des de principis d'any, el balanç per al primer carburant és negatiu, ja que s'ha encarit un 3,7%. Sols el gasoil ix més rendible a les nostres butxaques que al gener, perquè s'ha abaratit un 2,2%.

Amb les tarifes d'esta darrera setmana, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina té un preu de 87,39 euros; mentre que si optem per l'altre combustible, abonarem uns 80,24 euros. Això suposa cinc euros menys en el cas de la benzina, i set si tenim un cotxe de gasoil, que el que havíem de pagar l'estiu passat en este punt d'agost per a repostar un tanc de la mateixa capacitat.

Si prenem com a referència els màxims històrics assolits en juny del 2022, 1,941 euros per litre de gasolina aplicat el descompte de vint cèntims que hi havia vigent en aquell moment, i 1,9 euros per al gasoil, el primer carburant és ara un 18% més barat i el segon, un 23,2%.

Com ja és una constant en les setmanes anteriors, les tarifes espanyoles per als combustibles es queden davall de la mitjana dels Vint-i-set de la Unió Europea, on la gasolina es paga a 1,71 euros/litre, i el gasoil, a 1,581. També són inferiors als del conjunt de la zona euro, on el litre de benzina costa 1,755 euros i, el de gasoil, 1,602.

També et pot interessar

stats