Comença el juí a l'excúpula del Banc de València per l'operació immobiliària Costa Bellver
Els exconsellers delegats Domingo Parra i Aurelio Izquierdo i els germans Calabuig seuran al banc dels acusats a l'Audiència Nacional per administració deslleial en aquesta operació a Orpesa
Nou judici a l'Audiència Nacional per la gestió dels directius del Banc de València. L'Audiència Nacional comença aquest dimarts el judici contra els exconsellers delegats de Banc de València Domingo Parra i Aurelio Izquierdo, i els germans Calabuig per administració deslleial en l'operació immobiliària Costa Bellver, a Orpesa (Plana Alta).
La Fiscalia Anticorrupció sol·licita quatre anys de presó per a Parra, Izquierdo i els cinc germans Calabuig –Eugenio, Enrique, Celia, Pedro i Mercedes–, que controlen la companyia de gestió d'aigües Global Omnium, constituïda a partir d'Aigües de València (Agval), com a col·laboradors necessaris. També figuren com a acusats l'exconseller delegat de Bancaixa Hàbitat José Cortina i el directiu de Bancaixa Manuel Setién, per als quals la Fiscalia demana dos anys de presó a cadascun.
L'operació hauria ocasionat un perjudici de més de 29 milions d'euros. Els fets es remunten al 2009, quan Bancaixa Hàbitat, que posteriorment donaria lloc a Bankia Hàbitat, va adquirir un 46,40% de Costa Bellver, societat dedicada al desenvolupament immobiliari, mitjançant la compra de 773 accions. D'aquelles accions, 536 les va comprar a Aigües de València per un import total de 42,2 milions d'euros –84.425 euros per acció–, i 237 més a la família Calabuig i a Foment Urbà de Castelló (Fucsa), també controlada pels germans, per un import total de 19,8 milions d'euros –83.780 euros per acció.
En total, Bancaixa Hàbitat va invertir 65,1 milions d'euros en accions de Costa Bellver. Fucsa i els membres de la família Calabuig haurien generat unes plusvàlues molt elevades derivades de la venda d'aquestes accions per imports molt superiors al preu pagat en l'adquisició; en concret, un informe de KPMG estima que els Calabuig van obtindre per aquest concepte més de 90 milions d'euros.
Està previst que el judici es desenvolupe durant huit sessions al llarg del mes de novembre.
Parra va ser condemnat el 2019 en dues ocasions
Aquest no és el primer judici de Parra en l'alt tribunal. L’Audiència Nacional va condemnar el 25 d'abril de 2019 l’exconseller delegat del Banc de València a quatre anys de presó per un delicte continuat d’administració deslleial en tres macrooperacions urbanístiques que van causar un perjudici provat de 198 milions d’euros en l'entitat, la qual va haver de ser rescatada amb 6.000 milions d'euros de diners públics.
Prèviament, al febrer de 2019, l'Audiència Nacional havia condemnat a un any i set mesos de presó Parra per un delicte d'administració deslleial en relació amb la concessió d'un préstec a la societat Pegoliva per a la construcció d'habitatges.
Per contra, al juliol d'enguany Parra va ser absolt en la causa que investigava el suposat refinançament continuat de les pòlisses i els préstecs subscrits pel grup Libertas 7. Unes operacions que van provocar un forat de 13 milions i mig a l'entitat.