Comença la negociació amb els agents socials per a reformar la normativa del salari mínim interprofessional

El Ministeri de Treball es reuneix amb els sindicats i la patronal per a abordar l’adaptació a la llei europea

La ministra, amb els representants dels sindicats principals, en la firma de l'últim acord per a la pujada de l'SMI
La ministra, amb els representants dels sindicats principals, en la firma de l'últim acord per a la pujada de l'SMI / Sergio Pérez (EFE)

El Ministeri de Treball i Economia Social es reuneix este dilluns amb sindicats i patronal per a iniciar les negociacions que permeten reformar la normativa que regula el salari mínim interprofessional (SMI) a Espanya. L'objectiu del Ministeri, tal com ha indicat la titular del Departament, Yolanda Díaz, és abordar l'adaptació completa de la directiva de salaris mínims europea, un compromís que la titular del departament va adquirir amb els sindicats CCOO i UGT en l'acord per a pujar l'SMI per a l'any 2025.

La directiva sobre salaris mínims es va adoptar el 2022 en el si de la Comissió Europea, amb l’objectiu de millorar les condicions de vida i treball als països que conformen la Unió Europea (UE). S'assegurava l'adequació dels salaris mínims legals a les condicions de vida de cada país. Entre altres aspectes, Europa demana als estats membres fixar un procediment per a establir i actualitzar el salari mínim amb criteris clars, que tinga en compte el poder adquisitiu de l'SMI en relació amb el cost de la vida i la composició de cada família, el nivell general i la distribució dels salaris al país i la taxa de creixement salarial a escala estatal.

A l'hora de fixar el salari mínim, la norma estableix que els països de la UE han d'adequar l'SMI a valors de referència comunament utilitzats a escala internacional, de manera que se situe en el 60% de la mitjana salarial bruta i el 50% del salari mitjà brut. A més, la Comissió Europea insta els països que garantisquen una participació efectiva dels interlocutors socials en la fixació de salaris, i promouen la negociació col·lectiva. A més, recomana que en aquells estats en els quals menys del 80% de la plantilla estiga emparada per un conveni col·lectiu es faça efectiu un pla d'acció que augmente esta cobertura.

Igualment, demana als estats membres una actualització periòdica del salari mínim legal almenys cada dos anys i, en els estats en els quals existeixen mecanismes d'indexació automàtica o semiautomàtica, almenys cada quatre anys.

Per la seua banda, CC OO i UGT pretenen abordar en esta taula de diàleg social unes qüestions que van quedar arraconades en l'últim acord per a pujar l'SMI i que van fer als sindicats acceptar una alça menor de la qual reivindicaven. Així, volen parlar dels criteris d'aplicació de la compensació i absorció a conseqüència de l'increment de l'SMI en relació amb els complements o plusos que tenen els treballadors; l'actualització de manera automàtica dels salaris en convenis que puguen veure's afectats pel salari mínim i com actualitzar les quanties diàries i per hora de l'SMI si es rebaixa la jornada.

També et pot interessar

stats