El sector pesquer valencià, pendent del repartiment de quotes per al 2022

Aquest diumenge han arrancat a Brussel·les unes negociacions en què la Comissió Europea pretén reduir un 7,5% el nombre de dies que es pot eixir a pescar

VÍDEO | Els pescadors d\'arrossegament de Castelló acorden treballar 50 hores setmanals
Pescadors d'arrossegament a Castelló / À Punt NTC

Els ministres de Pesca de la Unió Europea negocien des d'aquest diumenge el repartiment de quotes pesqueres per a 2022, en una reunió a la qual arriben amb una proposta de la Comissió Europea de reduir un 7,5% els dies de pesca al Mediterrani.

El govern espanyol, contrari a aquesta mesura, lluitarà per mantindre el nombre d'esforços i lamenta que, si es consumar la retallada, l'activitat pesquera al Mediterrani pot acumular una retallada del 25% en els últims tres anys.

A més, la proposta comunitària també inclou una veda per a la gamba roja del Mediterrani i l'eliminació de la pesca d'ham. D'aquesta manera, revertir aquests plantejaments és la màxima prioritat per a Espanya, que considera que la proposta asfixia als pescadors d'aquesta zona, ja subjectes a moltes limitacions.

La Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana (Coincopesca) també es posiciona en contra de la proposta i ha compartit la carta que han enviat al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, demanant que no done suport a la proposta de la Comissió Europea.

En concret, lamenten les conseqüències que podria tindre una nova restricció de les jornades anuals de pesca d'arrossegament, principal proveïdor de les llotges, i la reducció de la quota d'esforç per als palangrers.

Des de la comissió apunten que l'aplicació del pla de gestió plurianual en el Mediterrani occidental, que ja ha reduït l'activitat pesquera d'arrossegament en els dos últims anys, situarà la majoria de les empreses per davall del punt d'equilibri. Davant les noves reduccions temen que les tripulacions es queden sense treball, i que això provoque greus conseqüències en tot el subministrament.

L'oceà Atlàntic també es veuria afectat per la proposta de l'executiu comunitari, que planteja una important reducció de la captura de lluç del sud, que es pesca en la mar Cantàbrica i entre Finisterre i el golf de Cadis, del 18,5%. La captura d'aquesta espècie ja acumula dos anys de reduccions i Espanya, que també veu inadmissible aquest plantejament de Brussel·les, aspira a mantindre l'actual quota.

El Consell de Pesca s'inicia aquest diumenge però no es preveu un acord fins a última hora del dilluns o el matí del dimarts.

També et pot interessar

stats