Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR
Eurolliga Gyor-València Basket

La Comissió Europea obliga Espanya a allargar el període de càlcul de les pensions

L’acord amb Brussel·les preveu l'extensió del període de cotització sobre el qual es calcula l'import de la pensió a canvi de garantir els fons de recuperació

Seu de la Comissió Europea, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Espanya haurà de justificar davant de Brussel·les que el nou mecanisme que assegurarà la sostenibilitat de les pensions realment garanteix l'equitat intergeneracional. Per a això haurà d'enviar a la Comissió Europea (CE) una avaluació d'impacte que així ho corrobore.

Ho estableix l'acord operatiu subscrit pel govern espanyol i l'executiu comunitari que permet començar a sol·licitar el desemborsament de fons subjecte a la comprovació del compliment dels compromisos semestrals.

La reforma de pensions és una de les fites que cal complir abans que acabe l'any i la primera part del qual ja es va acordar amb els agents socials el mes de juliol.

Una segona part està en fase de negociació i inclou un mecanisme d'equitat intergeneracional que substituirà el derogat factor de sostenibilitat de la reforma del PP de 2013, que preveia un ajust a la baixa de les noves pensions en funció de l'esperança de vida.

Per a mitigar l'increment de la despesa en pensions que es produirà fins a 2050 a conseqüència de la jubilació de la generació del baby-boom, la Seguretat Social ha plantejat un augment de 0,6 punts de les cotitzacions socials durant deu anys per a tornar a nodrir el fons de reserva, la denominada guardioladeles pensions, que es va buidar amb la crisi anterior.

A més de la reforma legal, Brussel·les demanarà a Espanya una avaluació del seu impacte que demostre que l'equitat entre generacions està garantida.

Els annexos de l'acord operatiu inclouen l'enumeració de totes les reformes compromeses en les components del pla de recuperació i, entre altres, l'extensió del període de cotització sobre el qual es calcula l'import de la pensió en el marc de les noves carreres laborals.

Aquest cas va ser polèmic durant l'elaboració del pla fa quasi un any, perquè va arribar a circular un esborrany de la component 30 de pensions –l'existència de les quals va negar el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá– en el qual s'elevava de 25 a 35 anys el període de càlcul.

El pla finalment va incloure l'extensió del període de càlcul, però sense especificar un nombre d'anys concret ni aclarir si s'ampliaria amb caràcter general per damunt de 25 anys.

Així es torna a arreplegar en l'acord operatiu subscrit aquest dimecres, sense que la Seguretat Social tampoc no haja volgut fer ara més aclariments sobre aquest cas.

Fonts del Ministeri remeten al que hi ha fixat en la component 30, on es diu que la mesura busca "reforçar la progressivitat i el caràcter contributiu del sistema fent que la pensió de jubilació reflectisca en major mesura la vida laboral del treballador i atenga la realitat d'un mercat laboral en el qual les interrupcions i les llacunes són cada vegada menys excepcionals".

La implementació prevista per a ampliar el període de càlcul és progressiva a partir de 2023 després de l'aprovació abans de la fi de 2022, segons consta en la component.

També et pot interessar