La Comissió Europea recula i retira la llei que apostava per la reducció dels plaguicides

La presidenta de l’organisme europeu anuncia que entaularà el diàleg amb el sector, però remarca la necessitat d’un model “més sostenible de producció”

Un fumigador pulveritza amb pestidida llimeres, en una imatge d'arxiu
Un fumigador polvoritza amb pestidida llimeres, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Comissió Europea fa un pas enrere i anuncia la retirada la llei que tramitava per a afavorir un ús sostenible de pesticides, que havia fracassat en el Parlament Europeu i el Consell. Un dels motius de protesta dels llauradors que s’han manifestat en els últims dies en diversos països europeus i, en el cas d’Espanya, aquest mateix dimarts han sigut precisament les exigències fitosanitàries. Els agricultors reclamen les mateixes exigències per als productes europeus que per als importats de països tercers.

La llei, vinculant per als països de la Unió Europea, plantejava reduir a la meitat l'ús i el risc dels plaguicides químics, així com l'ús dels plaguicides més perillosos per a 2030. La norma havia afrontat el rebuig del grup de pressió agroalimentari europeu per temor a l’impacte en la seguretat alimentària.

Von der Leyen, que ha justificat la llei amb la intenció de reduir els químics per a protegir les plantes, ha reconegut que “la proposta s'ha convertit en un símbol de polarització”. “Ha sigut rebutjada pel Parlament i ja no hi ha progrés tampoc en el Consell. Per això, proposaré retirar la proposta", ha afegit la presidenta de la Comissió Europea.

Malgrat la retirada de la proposta legislativa, Von der Leyen ha manifestat que el problema “continua estant sobre la taula” i ha apostat per "més diàleg i un enfocament diferent" per a abordar aquest problema pendent de resoldre. “La Comissió podria fer una nova proposta molt més madura, amb involucració de les parts interessades”, ha expressat.

“Els nostres agricultors només invertiran en el futur si poden viure de les seues terres. I només podran continuar vivint de les seues terres si aconseguim junts els nostres objectius climàtics i ambientals”, ha advertit Von der Leyen.

Els nostres agricultors mereixen ser escoltats Ursula Von der Leyen - Presidenta de la Comissió Europea

En vista de la retirada de la proposta de llei, Brussel·les vol aprofitar ara el marc del diàleg estratègic sobre el futur de l'agricultura iniciat el 25 de gener per a escoltar totes les parts interessades abans de presentar una nova proposta, per la qual cosa és improbable que presente l'esborrany renovat en un termini curt. La legislatura actual conclourà amb les eleccions al Parlament Europeu entre el 6 i el 9 de juny.

“Els nostres agricultors mereixen ser escoltats”, apuntava la política alemanya. Ara bé, a continuació indicava que l'agricultura necessitarà un model “més sostenible de producció” per a continuar sent rendible, una transició en la qual el sector ha de “portar la batuta”.

En aquesta línia, afegia que cal compartir idees amb el sector i ha suggerit “incentius generosos” per a reforçar la protecció del medi natural en forma de subsidis públics o un etiquetatge prèmium. 

També et pot interessar

stats