La Comissió Europea refreda la proposta d'Espanya per a rebaixar la factura de la llum
La iniciativa espanyola, que demana separar els preus de l'electricitat i el gas, topa amb el rebuig d'una dotzena de països
La comissària europea d'Energia, Kadri Simson, ha refredat la proposta d'Espanya de reformar el sistema marginalista de fixació de preus de l'electricitat al país, a fi de poder baixar la factura, separant la llum del preu del gas, que es troba en plena escalada alcista.
"Canviar el mercat és un risc en termes de predictibilitat, competitivitat i transició a l'energia neta", ha dit Simson en roda de premsa, en referència a la proposta espanyola. La iniciativa, que es debatrà en el consell extraordinari de ministres europeus d'Energia, proposa que, en situacions de crisis es puga separar el gas de la fixació de preus de l'electricitat, així com posar un màxim al preu del gas perquè no s'encarisca molt el megawatt.
El poc entusiasme de la Comissió se suma al rebuig frontal d'una dotzena de països del centre i el nord d'Europa que, liderats per Alemanya, s'oposen a qualsevol intervenció en els mercats energètics. Mentre el pla espanyol no ha recaptat encara cap suport, el grup de països contraris a tocar els mercats s'ha configurat en un bloc. Alemanya, Àustria, Dinamarca, Luxemburg, Estònia, Finlàndia, Irlanda, Letònia i els Països Baixos van subscriure una declaració dilluns a la qual en les últimes hores també s'han sumat Suècia, Bèlgica i la República Txeca.
La Comissió Europea aposta per altres camins per a abaratir la factura a Espanya, com fomentar contractes a llarg termini amb preus estables i millorar a mitjan termini les interconnexions elèctriques, que són claus per a augmentar la integració de les energies renovables, ja que es troben en un 6% a Espanya, lluny de l'objectiu del 15% fixat per la UE per a 2030.