La Comissió Europea votarà "tan prompte com siga possible" el tractament en fred als cítrics
Espanya reclama que aquest mecanisme contra plagues s'aplique a les importacions de cítrics que arriben a la Unió Europea (UE) des de països tercers com Sud-àfrica o alguns de Sud-amèrica
La Comissió Europea ha assegurat aquest dimarts que els estats membres votaran "tan prompte com siga possible, fins i tot demà" l'aplicació del tractament en fred, que impedeix l'arribada en les fruites de plagues com la falsa arna en les importacions extracomunitàries de cítrics. Espanya reclama que aquest mecanisme contra plagues s'aplique a les importacions de cítrics que arriben a la Unió Europea (UE) des de països tercers com Sud-àfrica o alguns de Sud-amèrica.
Divendres estava previst que els estats membres es pronunciaren sobre la implementació del tractament en fred durant una reunió d'un comité sobre seguretat alimentària dependent de la Comissió Europea, però l'executiu comunitari va eliminar aquest punt de l'agenda de la trobada en l'últim moment.
El conegut com a Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos està compost per representants de tots els estats membres i presidit per la Comissió Europea. S'encarrega d'emetre opinions sobre mesures que la Comissió Europea té previst adoptar en àmbits com la seguretat alimentària.
Després del que va passar divendres, Espanya va decidir reclamar l'aplicació del tractament en fred durant la reunió de ministres d'Agricultura que se celebra aquest dimarts a Brussel·les.
"Estem decidits a trobar solucions pràctiques sobre la falsa arna. Estem treballant per a assegurar que els nostres experts examinen la solució demà, en el comité, i que el vot tinga lloc tan prompte com siga possible, fins i tot demà si és possible. Sincerament, espere que puga tindre el vostre suport en això", va declarar la comissària europea de Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, durant la reunió de ministres d'Agricultura.
El ministre espanyol, Luis Planas, ha mantingut una trobada bilateral amb l'homòleg holandés, un dels països que alenteix aquesta votació. Ha posat l'accent sobre les conseqüències de les plagues per al sector agrícola i ramader i sobre el seu "gran impacte econòmic", i va subratllar que "sempre és més barat previndre que curar". També va cridar l'atenció sobre "el gran impacte negatiu que té l'aparició de noves plagues en l'ús de productes fitosanitaris".
"Els nostres agricultors ens demanen, a més, i amb raó, regles iguals de joc per a competir en un mercat global amb els productors d'altres països", va exposar, i va recalcar que la falsa arna de la taronja no sols afecta els cítrics, sinó també els pimentons i les roses.
Grècia, Itàlia, Polònia, Portugal, Xipre i Croàcia van donar suport durant la trobada ministerial l'aplicació del tractament en fred, mentre que Països Baixos s'oposa i defensa mesures més flexibles.