La comissió nomenada per les Corts presentarà una proposta valenciana d'unitat al finançament autonòmic
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, assegura que la idea és presentar una alternativa rigorosa que busque la unitat de tots els grups
La comissió de persones expertes nomenada per les Corts s'ha reunit aquest divendres amb tots els grups parlamentaris per a començar a treballar en les al·legacions al document que ha presentat el Ministeri d'Hisenda per a reformar el model de finançament autonòmic i poder presentar una proposta valenciana d'unitat que millore la definició del criteri de població ajustada plantejat pel Govern i per a arreplegar altres reivindicacions de la Comunitat Valenciana que no hi apareixen recollides.
Algunes són el futur del deute històric de les autonomies i d’altres fons com el de suficiència, així com el dubte de si mentre s'acorda el nou model hi haurà un fons d'anivellament que compense l'infrafinançament valencià, tal com ha explicat després de la trobada el conseller d’Hisenda, Vicent Soler. De fet, aquestes tres qüestions han estat reivindicades pràcticament per la totalitat de grups participants en la reunió.
Alternativa rigorosa i d’unitat
La proposta valenciana de consens haurà de presentar-se abans del 30 de gener de 2022, i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que la idea és presentar una alternativa rigorosa que busque la unitat de tots els grups. En aquest sentit, ha instat a fer els possibles perquè el debat partidista no trenque la fortalesa de la unitat en la proposta valenciana ni entre comunitats autònomes.
Soler considera una victòria que s'haja desbloquejat la negociació sobre el repartiment de recursos d'acord amb el criteri de població ajustada, com demanava la Comunitat, encara que ha admés que no acaba d'agradar tal com el planteja l'executiu central i ha defensat que atenga criteris estrictament poblacionals i demogràfics, així com de necessitat. Al seu entendre, els criteris d'un altre tipus s'han de dilucidar en altres contextos, com en el Fons de Compensació Territorial o en els fons estructurals europeus.
Incògnites i elements qüestionables
El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha valorat positivament que es comence a parlar del nou sistema de finançament autonòmic, però ha lamentat que el plantejament del Ministeri és ambigu i falta molta informació i hi ha moltes incògnites.
En aquest sentit, Ferri ha criticat que el document no diga si s'augmentaran o no els recursos que l'Estat aporta al sistema, què ocorrerà amb el deute històric valencià ni si hi haurà un fons compensatori per a la Comunitat mentre s'avança en les negociacions.
Per Unides Podem, el diputat Ferran Martínez ha celebrat que el Ministeri d'Hisenda haja iniciat el debat sobre el nou model de finançament, encara que considera que conté elements qüestionables que s'han de debatre. Així, ha defensat una proposta de conjunt del sistema de finançament autonòmic que incloga altres elements més enllà del criteri de població ajustada.
A més, creu necessari que s'instrumente el Fons de Compensació Interterritorial, que històricament no té els recursos suficients per a solucionar els desequilibris territorials entre comunitats autònomes.
Manca de referència al deute històric
En l'oposició, el diputat del PP Rubén Ibáñez ha ironitzat que la proposta de reforma deixa els valencians en els ossos i ha criticat que no faça referència al deute històric valencià ni al canvi de competències tributàries de les autonomies, mentre que el diputat de Ciutadans Tony Woodward ha assegurat que la proposta del Ministeri no resol el problema del sistema de finançament actual, no fa referència al deute històric, ni diu si incorporarà més recursos ni impostos ni si hi haurà un fons d'anivellament fins que s'instaure el nou model.