La Comunitat Valenciana està al capdavant del deute autonòmic i equival ja al 44% del seu PIB

Catalunya, amb 84.327 milions d'euros, la Comunitat Valenciana, amb 55.031 i Andalusia, amb 37.870 milions, concentren més de la meitat del deute autonòmic, el 56% del total

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Eduardo Parra (Europa Press)

Catalunya, amb 84.327 milions d'euros; la Comunitat Valenciana, amb 55.031, i Andalusia, amb 37.870 milions, concentren més de la meitat del deute autonòmic, quasi el 56% del total, que en conjunt supera els 316.800 milions d'euros, segons un informe el BBVA fet públic aquest dilluns amb dades de 2022.

En termes de PIB, la Comunitat Valenciana segueix al capdavant, ja que el seu deute equival al 44% de la seua producció. Per darrere estan Castella-la Manxa i Catalunya (33% totes dues) i Múrcia (32%). Per contra, Navarra (14,1%), Canàries (13,8%), País Basc (13,7%) i Madrid (13,5%) són les comunitats amb una ràtio menor.

L'informe destaca així mateix que les comunitats més endeutades (Catalunya i la Comunitat Valenciana) tripliquen el nivell de deute per càpita de les menys endeutades.

Quan l'anàlisi es fa en termes de PIB, les diferències són majors i a més apareixen en el grup de major risc regions com Múrcia i Castella-la Manxa, que tenen un menor nivell de PIB.

L'informe assenyala que, a més, les regions amb major càrrega financera i major volum de deute són, "persistentment", les que menys estalvien, "cosa que perpetua el problema i l'heterogeneïtat regional".

Algunes de les comunitats més endeutades, com Múrcia, Castella-la Manxa o la Comunitat Valenciana, tenen una estructura de despesa més rígida, amb un pes de la despesa de funcionament per damunt de la mitjana.

Indica l'informe que les crisis dels últims quinze anys s'han saldat amb un fort increment de l'endeutament autonòmic i n'han condicionat l'estructura. Concretament, la deterioració del saldo fiscal durant la crisi financera va ser el principal causant de l'increment del deute autonòmic entre el 2008 i 2022.

També diu que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) s'ha convertit en el principal instrument de finançament dels governs regionals i representa quasi el 59% del total del deute.

També et pot interessar

stats