La Comunitat Valenciana cau un punt en finançament per habitant ajustat
L’últim informe de Fedea subratlla a més la pujada de Balears (5,5 punts) i la caiguda de Cantàbria (-1,7 punts)
La Comunitat Valenciana ha retrocedit un punt en finançament per habitant ajustat en relació amb l'any de la pandèmia, segons l'últim estudi de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea).
L'informe revela com algunes comunitats autònomes, com ara Balears i Extremadura, han millorat les seues posicions relatives pel que fa a aquest indicador, amb pujades de 5,5 i 1,2 punts, respectivament. En el cas contrari se situen Cantàbria (la que més ha baixat amb 1,7 punts menys), Múrcia (-1,5 punts) i la nostra autonomia juntament amb Castella-la Manxa, que han baixat un punt en finançament per habitant ajustat. Aquestes tres últimes, tot i estar sovint entre les últimes posicions de la distribució, s'allunyen encara més de la mitjana.
Madrid, Catalunya i Balears, les que més aporten
Madrid, Catalunya i Balears són les comunitats que més diners aporten al Sistema de Finançament Autonòmic (SFA), segons l’informe de Fedea, que també assenyala que Madrid contribueix quasi el triple que Catalunya.
En xifres, Madrid aporta 6.313 milions d'euros al sistema; Catalunya n’aporta 2.168, i Balears, 334, de manera que són les úniques aportadores netes, la qual cosa s'explica perquè presenten les rendes més altes per càpita d'Espanya.
Segons l'estudi de la fundació, que analitza la liquidació de 2021 de l'SFA, el finançament autonòmic aporta a les comunitats de menor renda recursos extra, per damunt dels seus ingressos tributaris, per un import de vora 20.000 milions d'euros.
Aquests recursos provenen en part de l'Estat, que contribueix amb vora 11.000 milions d'euros, i en part de les comunitats de Madrid, Catalunya i Balears, que aporten en total vora 9.000 milions. "Les aportacions suposen al voltant d'un 8% dels ingressos tributaris autonòmics a Balears, un 9% a Catalunya i un 24% a Madrid", afirma l'anàlisi.
Per contra, les regions que més es beneficien del sistema de finançament són Canàries, on els ingressos d'aquest fons suposen més de la meitat dels seus ingressos totals, i Extremadura, on superen el 40% d'aquests.
Segons l'estudi elaborat pel director executiu de Fedea, Ángel de la Fuente, el finançament definitiu de les comunitats autònomes va experimentar en 2021 un increment del 16% -uns 18.000 milions d'euros- respecte a 2020. "Això es deu un fonamentalment a la recuperació dels ingressos tributaris autonòmics i estatals després de l'enfonsament causat per la crisi de la COVID-19", explica l'informe.
Així mateix, la fundació calcula que els recursos subjectes a liquidació proporcionats pel sistema van caure lleugerament en 2022 (-0,87%) i van reviscolar amb força en 2023 (19,3%).