Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

La Comunitat Valenciana perd 42.300 llocs de treball després d'estiu i suma 35.100 persones desocupades

El mercat laboral autonòmic es desmarca de la tònica estatal i dispara més d'un 11% l'atur registrat en l'últim trimestre, amb una taxa més d'un punt per damunt de la mitjana d'Espanya

Una cambrera atén un grup de clients en una cafeteria / Jesús Hellín (Europa Press)

El final de les contractacions característiques de la temporada d'estiu ha colpejat el mercat laboral valencià en el tercer trimestre, que acaba amb 42.300 llocs de feina destruïts i 35.100 treballadors i treballadores més en les llistes de l'atur. Són dades extretes de l'enquesta de població activa (EPA) difosa per l'Institut Nacional d'Estadística este divendres, corresponents al període entre juliol i setembre, que evidencien una divergència notable entre l'evolució autonòmica i l'estatal.

Si en el conjunt d'Espanya l'ocupació creix i ha assolit un nou rècord a finals del nové mes de l'any, a la Comunitat Valenciana la xifra de persones afiliades a la Seguretat Social s'ha desunflat un 1,8% i se situa en 2.334.400, lluny del màxim històric del trimestre anterior i la més baixa per a un tercer trimestre des del 2022. En termes absoluts, és la reducció més gran d'ocupació que s'ha donat en totes les comunitats autònomes.

Paral·lelament, la taxa d'atur autonòmica ha avançat més d'un punt en este tercer trimestre, fins al 13,04%, i es queda també quasi a dos punts de la mitjana nacional (11,21%). En el compte global de la resta del país, la xifra de desocupats baixa en 1.200, però a la Comunitat Valenciana es dispara més d'un 11% en passar dels 314.900 registrats a les acaballes de juny als 350.000 d'ara. És la quantitat de parats més alta de persones sense faena en un tercer trimestre des del 2021, quan arreplegàvem els efectes de la frenada econòmica per la covid-19.

Veure més
Veure més

Quasi 32.000 parats més que fa un any

L'EPA, que serveix de termòmetre per a avaluar el comportament del mercat laboral, posa de manifest unes dades que són igualment roïnes per a la Comunitat Valenciana si es comparen amb les anotades en el mateix període, però del 2023. És a dir, a un any vista. Aleshores els llocs de treball creats repuntaven i l'atur va caure a pesar de coincidir amb el final de la campanya estival, una època que sol ser complicada per a l'ocupació, perquè és quan acaben els contractes vinculats al turisme. La tendència s'han invertit un any després, amb un augment de la xifra de persones que estan en disposició de treballar i no tenen feina, quasi 32.000 més que les que hi havia el setembre del 2023. Els resultats de l'EPA no són només negatius pel que fa a l'atur en termes interanuals, sinó també per a la creació de faena. Des de setembre de l'any passat s'han destruït 25.400 llocs de treball en el territori (-1,1%), mentre que el volum de població activa s'ha reduït també en 6.500 persones (-0,2%).

Els serveis aglutinen la destrucció de faena

La pràctica totalitat de les faenes que han desaparegut entre juliol i setembre corresponen al sector serveis, un total de 42.300. La xifra és la mateixa a la del saldo net d'ocupacions perdudes a escala autonòmica perquè, encara que en els altres sectors també se'n destrueixen, alhora n'hi ha creació de noves que compensen el balanç. D'esta manera, les 8.800 contractacions en la indústria contraresten els 1.700 despatxaments o extincions en agricultura i els 7.100 circumscrits a la construcció.

Pel que fa a l'àmbit provincial, Alacant continua liderant per segon trimestre consecutiu el rànquing de l'atur amb una taxa del 13,77%. Tot i això, és València la que presenta un repunt percentual més acusat, de quasi dos punts, en passar d'un 10,57% a finals de juny a un 12,52% el setembre. Castelló, per la seua banda, presenta una taxa del 13,06%. En totes les demarcacions, la tònica d'este paràmetre és creixent en l'últim trimestre, perquè la desocupació s'ha incrementat en les tres, tal com mostren les dades de l'INE.

Per sexes, val a dir que la destrucció de faena s'acarnissa amb les dones, un grup que estructuralment és el més perjudicat per la desocupació. En este tercer trimestre, en este col·lectiu es perden 40.400 llocs de treball, per 1.900 en el cas dels homes. A més, l'atur femení es dispara un 15,6% (+25.900 dones), mentre que en el cas del masculí l'increment és sensiblement menor, del 6,2% (+9.200 aturats). Amb estes xifres, el nombre total de dones parades se situa en 192.300, amb una taxa d'atur del 15,36%, mentre que hi ha 157.700 homes sense faena i la taxa d'atur masculí és de l'11,01%.

Paradoxalment, una de les notícies més positives d'esta darrera EPA per a la Comunitat Valenciana la dona l'atur juvenil, que retalla la taxa en quasi dos punts i tanca el trimestre en el 22,87%. Ocorre perquè la quantitat de menors de 25 anys en atur s'ha reduït en un miler en els tres últims mesos i es queda en 51.500. La tendència contradiu la del conjunt d'Espanya, on la taxa de desocupació en este col·lectiu està quatre punts per damunt del percentatge valencià (26,89%) després de sumar més de 53.000 joves a les llistes de parats de tot el país.

Ocupació

També et pot interessar