Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia que més roba recicla

Durant 2021 es van recuperar un total de 1.330 tones de tèxtil usat, un 10% més

Una dona amb roba reciclada / Humana

Un 16, 03% de la roba usada que s'arreplega a tot Espanya pertany a la Comunitat Valenciana, una dada que tan sols superen el País Basc i Navarra, segons un informe de 2021 de Càritas. I les últimes dades d'Humana Fundación Pueblo para el Pueblo, fetes públiques aquest dimecres, apunten a un creixement: al territori valencià es van recuperar durant l'any passat un total de 1.330 tones de tèxtil usat, un 10% més. L'entitat, en qualsevol cas, recorda que no és suficient i que encara es recupera molt poc de tèxtil.

En un sentit semblant, l'informe de Càritas remarcava que a Espanya les taxes de reciclatge són encara baixes, ja que només es recicla el 12% del milió de tones de residus tèxtils que es generen, i també remarca que el sector tèxtil s'ha convertit "en un dels sectors industrials amb més impacte ambiental a escala mundial principalment a causa de la seua elevada petjada de carboni i petjada hídrica".

Hi ha consens que cal canviar la forma de consumir i que cal donar al tèxtil una segona vida a través de la reutilització i el reciclatge al que ja està fabricat, però la concreció de mesures avança de forma lenta. En 2025 la UE marca l'obligatorietat de recollida selectiva de residus tèxtils. I la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats prohibeix la destrucció d'excedents no venuts de productes tèxtils, que hauran de destinar-se primer a canals de reutilització, com la donació, i "quan això no siga possible, a la preparació per a la reutilització".

La roba o el tèxtil s'ha de dipositar en el contenidor gris si no es vol o no es pot redirigir a altres canals. A la Comunitat Valenciana hi ha diverses organitzacions que tenen contenidors on dipositar la roba que està en bon estat i tendes (22 segons l'informe de Càritas). També es pot regalar a botigues de segona mà o a altres persones a través d’aplicacions com ara Vinted o Wallapop. Les grans marques de distribució també ofereixen llocs on dipositar la roba que ja no es vol a canvi de descomptes.

Ropa usada / Cáritas

Una ocupació indefinida per cada 30 tones de tèxtil recollit

Humana recorda que la reutilització del tèxtil és "clau per a l'economia circular i la creació d'ocupació verda". Les estimacions apunten que es crea una ocupació indefinida per cada 30 tones de tèxtil recollit, segons l'organització.

A més, recorda també que la reutilització del tèxtil usat contribueix a la reducció de les emissions de CO₂: per cada quilo de roba recuperada i no conduïda a un centre de tractament de residus per a la seua incineració o disposició final s'evita l'emissió de 6,1 kg de CO₂, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les 1.331 tones recuperades l'any passat a la Comunitat Valenciana han evitat l'emissió de 8.123 tones de CO₂ a l'atmosfera.

Actualment, hi ha un contenidor de tèxtil per cada 4.700 habitants i Humana reclama incrementar aquesta xifra de punts de recollida fins que hi haja un per cada 1.000 o 1.500 habitants. També aposta, principalment en les grans ciutats, per complementar aquesta opció amb altres solucions porta a porta, sota demanda o la recollida en determinats locals comercials.

També et pot interessar