La Comunitat Valenciana, una de les més exposades a possibles aranzels de Trump

La indústria de l'automoció alerta d'una pèrdua de competitivitat davant dels aranzels del 25% a l'alumini i l'acer

Donald Trump mostra una de les ordes signades al Despatx Oval
Donald Trump mostra una de les ordes signades al Despatx Oval / Kevin Lamarque (Reuters)

La Comunitat Valenciana és (juntament amb Andalusia i el País Basc) una de les comunitats autònomes més exposades als aranzels del president estatunidenc, Donald Trump. La segueixen de prop La Rioja, Madrid i Múrcia. No obstant això, si s'analitza per volum d'exportacions, com que Catalunya és la que presenta una suma superior quant al valor de les exportacions, este territori s'incorpora a la llista de les regions més afectades.

És una de les conclusions d'un estudi que ha donat a conéixer este dilluns el sindicat Comissions Obreres (CCOO), que analitza l'afectació a Espanya d'estos aranzels, del qual es desprén que més del 8% de les exportacions tenen com a destinació els Estats Units. Més enllà de les taxes ja anunciades per Trump a l'acer i l'alumini, l'estudi pretén "comprendre l'impacte econòmic i valorar possibles estratègies per a mitigar-ne les conseqüències".

Les exportacions als Estats Units representen un 5% del total de les exportacions espanyoles. Entrant al detall, estes vendes estan dominades per sectors com la maquinària i els aparells, el material elèctric i les indústries químiques. En el cas de la Comunitat Valenciana, segons les últimes dades disponibles en l'Agència Tributària del 2023, va tindre un gran pes l'exportació de transformadors elèctrics, un producte molt sol·licitat pels Estats Units.

A més, la indústria alimentària, les grasses, els olis i els animals vius tenen un gran pes en les exportacions al país nord-americà. En el cas de l'oli d'oliva, el 17% de les exportacions espanyoles van als Estats Units. A més, els olis de petroli superen lleugerament l'oli d'oliva com la major exportació espanyola a este país.

CCOO assenyala que el saldo comercial espanyol amb els Estats Units ha estat en dèficit durant un "llarg període de temps" i, de fet, este dèficit s'ha ampliat des de l'inici de la guerra a Ucraïna, el febrer del 2022. La pujada de preus i dels volums importats van fer que els productes representaren un 45% de les importacions espanyoles des dels Estats Units, la qual cosa va fer que el saldo comercial amb este país presentara un dèficit equivalent al 0,6% del producte interior brut (PIB) espanyol.

L'organització ha expressat que la resposta de Trump podrà incloure aranzels, accions sobre els interessos financers estatunidencs a Europa o d'un altre tipus. "Este tipus de respostes, amb mesures dirigides a garantir que la relació entre Europa i els Estats Units es regisca pels interessos concrets dels països europeus i no per una aliança incondicional, haurien de formar part de l'estratègia de resposta a una possible imposició d'aranzels per part de Trump", ha conclòs l'entitat.

La indústria de l'automoció alerta d'una pèrdua de competitivitat

Per la seua part, la indústria auxiliar de l'automoció valenciana ha alertat, davant de l'anunci de Trump, d'imposar aranzels del 25% a l'alumini i a l'acer, que qualsevol mesura que encarisca les matèries primeres importades podria reduir la competitivitat.

El clúster d'esta indústria, AVIA, assenyala que molts proveïdors i fabricants depenen de matèries primeres importades, per la qual cosa, si s'encareixen, la competitivitat es veurà minvada.

La indústria d'automoció europea depén en gran manera de l'acer i l'alumini per a la fabricació de vehicles, de manera que l'aplicació d'estos aranzels incrementarà els costos de producció. Això podria traduir-se en preus més alts per als consumidors i una disminució de la competitivitat dels fabricants europeus en el mercat estatunidenc, han assenyalat.

Així mateix, alerten que existeix el risc que es produïsca una reducció en les exportacions de vehicles europeus cap als Estats Units. Això afectaria negativament les economies de països com Alemanya, que tenen una forta presència en el sector de l'automòbil, i també Espanya, que és el segon país europeu en producció, i indústries tractores valencianes com FordPowerCo, de Volkswagen.

Cuerpo es reuneix este dilluns amb el sector de l'acer i alumini

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, es reuneix este dilluns amb el sector de l'acer i de l'alumini a Espanya, al qual ha enviat un missatge de "confiança" i "suport". L'objectiu de la trobada és estudiar la situació actual i els reptes que poden afrontar: des de l'impacte en les exportacions directes i en el conjunt de la cadena de valor d'estos sectors, a la capacitat a escala internacional i el preu en els mercats internacionals.

Cuerpo també ha demanat "prudència", ja que no es coneixen encara els detalls de l'anunci de Trump. A més, ha considerat que és fonamental evitar este tipus de mesures aranzelàries i proteccionistes, "perquè són perjudicials per a tothom". El ministre ha defensat que la posició d'Europa és la d'avançar en la integració de la relació amb els Estats Units. En qualsevol cas, ha subratllat que Europa està preparada per a afrontar este tipus de reptes. "Tenim la unitat i les eines necessàries per a respondre si és que es dona el cas", ha emfatitzat.

També et pot interessar

stats