La Comunitat Valenciana és una potència en microelectrònica
L’aposta d’Europa pels microxips per deixar de dependre del mercat asiàtic podria ser molt beneficiosa per al nostre territori
Arran de l’escassetat de microxips asiàtics després de la pandèmia, Europa està apostant fort pels microxips, i casualment la Comunitat Valenciana és una potència a Espanya pel que fa als semiconductors.
Diverses empreses assentades al nostre territori han sol·licitat ajudes milionàries per a desenvolupar tecnologia capdvantera que atorgarà la Unió Europea.
Una és Maxlinear Hispania, que amb cent treballadors i treballadores està assentada a Paterna. El seu projecte és el disseny de la tecnologia del wifi del futur, segons conta a À Punt la directora, Mayte Bacete, que assegura que, si aconsegueixen la subvenció i poden arribar a desenvolupar el projecte, “serà superpunter” i el seu serà un dels pocs grups de tot el món que tindrà aquesta tecnologia.
El dels microxips és un sector geoestratègic que espera créixer un 30% enguany només a la Comunitat Valenciana. Un percentatge que pot ser més gran si els concedeixen l’ajuda europea, ja que aquests diners suposarien un impuls formidable en tots els sentits, afirma el director d’estàndards, Marcos Martínez.
Però no només seria beneficiós per a la seua empresa –explica–, sinó que serviria per a potenciar les col·laboracions amb la universitat i atraure talent que se n'ha anat fora d’Espanya, així com adquirir coneixements. “Si es maneja bé, pot suposar un abans i un després en la microelectrònica en aquest país”, afegeix.
Perquè no és casualitat que el 75% de tot el que es fabrica a Espanya en microelectrònica es faça a la Comunitat Valenciana. El cap de l'aula de microelectrònica de la Universitat Politècnica de València (UPV), Vicente Herrero Bosch, explica que les empreses han buscat el lloc on hi havia una millor producció de talent per a assentar-se i ací “es generen molts estudiants molt ben preparats des de fa anys”.