La congelació del comerç amb Algèria, com afecta les empreses valencianes?
Més de 1.300 empreses valencianes exporten al país magrebí per 400 milions a l’any, i a més preocupa el tall en el subministrament del gas
Algèria va anunciar aquest dimecres que trencava el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya per considerar "injustificable" la nova posició sobre el Sàhara Occidental de l’executiu de Sánchez.
La fi d’aquest tractat comporta una crisi diplomàtica de conseqüències incertes. De moment, Algèria ha bloquejat el comerç amb Espanya, i aquest mateix dijous els bancs algerians han decidit suspendre totes les operacions bancàries provinents i destinades a Espanya.
Això suposa un fort colp a les 1.343 empreses valencianes que exporten al país magribí per un valor de 416 milions d'euros a l'any, bona part de les quals a Castelló, ja que el sector de les frites i els esmalts és el principal exportador a aquest país. És un sector en creixement l'any 2021, amb un volum de 90 milions d'euros, i per al qual Algèria és el segon mercat.
El secretari general de l’Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (ANFFECC), Manuel Breva, ha explicat a À Punt NTC que estan seguint l’evolució de la crisi diplomàtica “amb cautela”, perquè per al seu sector les relacions comercials amb Algèria són molt importants, ja que és el segon país on més exporten.
Però no és l’únic sector de la indústria valenciana que podria patir les conseqüències del trencament del tractat d’amistat amb Algèria. Segons el president del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, és una mala notícia també per a “sectors tan importants com el dels fertilitzants i els fungicides”, a més de la ceràmica i les frites. Un sector que, durant els últims cinc anys, ha vist disminuir el nombre d’exportadors i, per tant, el d’exportacions, a la meitat.
Més de 90 milions en importacions
Pel que fa a les importacions algerianes, superen els 96 milions d'euros repartits entre 175 empreses valencianes que els compren productes químics o adobs per a l'agricultura. Entre aquestes empreses hi ha, sobretot, “preocupació i incertesa sobre l'impacte econòmic”, explica el president de l’Autoritat Portuària de Castelló (CEV), Luis Martí. Un impacte que dependrà de com evolucione aquesta crisi geopolítica i que Martí confia que resolga la diplomàcia espanyola i, sobretot, l’europea.
Preocupació pel subministrament de gas
A banda de les conseqüències comercials, el sector del taulell espera que aquest bloqueig no afecte la importació de gas des del país nord-africà perquè impactaria fortament la indústria fent apujar el preu, i això podria repercutir en la producció.
En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que en aquests moments tot indica que "no hi haurà una afecció directa a tots els contractes ja previstos amb el gas" i per tant "no hauria d'haver-hi cap mena de problema directe".
El que és "evident", ha assenyalat el cap del Consell, és que "estem vivint una crisi de preus que és molt negativa" i per això "cal intentar accelerar al màxim tots els processos de renovació tecnològica i transició cap a la descarbonització".
Relacions comercials congelades
Quant a les empreses que tenen relacions comercials amb el país magrebí, l’anunci ha sigut tot un xoc, assegura Souhila Seboussi, comercial de l’Arab&International Service, perquè els han bloquejat totes les cartes de crèdit i tots els clients. “Algèria és així: quan mana, mana. Avisa i talla”, afegeix. Les conseqüències només a l'endemà d’anunciar el trencament del tractat són que tenen més de cent contenidors bloquejats als ports algerians o a punt d'arribar des dels ports de València i Alacant, conta. Ara els toca tornar la mercaderia a València “i això costa molts diners”, es lamenta.
Una crisi “impossible de mantindre”
En aquest sentit, la professora d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d’Alacant, Naima Benaicha, afirma que es tracta d’una crisi “impossible de mantindre” perquè “per als algerians Espanya és una extensió” i, per tant, cal resoldre el conflicte immediatament.