El Congrés aprova la suspensió dels desnonaments a deutors vulnerables fins al 2028

La ministra d'Habitatge ha justificat la mesura  "per a evitar situacions d'exclusió social d'eixes persones que poden perdre l'habitatge si no poden pagar la lletra de la hipoteca"

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez
La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez / Gabriel Luengas (Europa Press)

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat la suspensió dels desnonaments hipotecaris per a deutors en situació de vulnerabilitat fins al 15 de maig del 2028.

El vistiplau s'ha produït després d'un debat en el qual s'ha plantejat la possibilitat de fer permanent una mesura que encadena pròrrogues durant més d'una dècada.

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha justificat la necessitat de mantindre esta protecció "per a evitar situacions d'exclusió social d'eixes persones que poden perdre l'habitatge si no poden pagar la lletra de la hipoteca, en una conjuntura de tipus d'interés en la qual el futur continua sent incert", ha dit.

El Reial Decret llei, convalidat per 347 vots a favor i l'abstenció d'un diputat de Vox, es tramitarà ara com a projecte de llei, la qual cosa suposa que podran introduir-se esmenes al text.

La suspensió dels desnonaments hipotecaris té el l'origen en la llei de mesures per a reforçar la protecció als deutors hipotecaris, reestructuració de deute i lloguer social, aprovada pel govern del PP el 2013 per a pal·liar els efectes de la crisi econòmica del 2008.

Eixa llei paralitzava durant dos anys els desnonaments hipotecaris de famílies en situació d'especial risc d'exclusió social, entre elles, famílies nombroses i unitats familiars monoparentals amb almenys un fill a càrrec, famílies amb menors o amb dependents o discapacitats a càrrec, víctimes de violència de gènere, aturats i majors de 60 anys.

Des de llavors, la moratòria s'ha prorrogat en diverses ocasions, l'última d'elles a iniciativa de Podem, el maig del 2020, acabada d'irrompre la pandèmia de covid, amb un decret que no sols l'estenia durant quatre anys, sinó que també va ampliar les possibilitats per a acollir-se a un nombre més gran de famílies.

També et pot interessar

stats