El Congrés demana al govern espanyol que presente enguany la reforma del finançament autonòmic

Compromís aconsegueix el suport del PSOE i Unides Podem en una moció que compromet el Ministeri d'Hisenda a mantindre per a la Comunitat Valenciana el mateix nivell de prestació de serveis que la mitjana estatal

Concentració de la Plataforma #FinançamentJust a les portes de la Delegació del Govern
Concentració de la Plataforma #FinançamentJust a les portes de la delegació del govern / À Punt NTC
15 d'abril 2021 - 14:58

El Congrés ha aprovat aquest dijous una moció en què demana al govern espanyol que presente un esborrany de reforma del sistema de finançament autonòmic abans que acabe l'any 2021. El document, presentat inicialment per Compromís, estableix també que mentre es negocia el canvi de model es garantisquen els recursos a les comunitats autònomes i es prioritze el criteri poblacional.

El text de la iniciativa ha tirat avant aquest dijous amb 193 vots a favor, 53 en contra (Vox) i 89 abstencions (PP). La coalició ha aconseguit el suport del PSOE i Unides Podem, els partits que integren l'executiu estatal i socis del Botànic a la Comunitat Valenciana, perquè el Congrés pose data a una reivindicació històrica llargament paralitzada. L'actual sistema de repartiment de fons entre les comunitats autònomes està caducat des de 2014, ara fa set anys. Des d'aleshores, la reforma no ha deixat de patir ajornaments, l'un darrere l'altre.

Durant la defensa de la moció, el líder de Compromís, Joan Baldoví, va reiterar la urgència d'escometre ja aquesta reforma i va demanar un "esforç" al govern espanyol de coalició per a fixar ja un calendari de negociació. Ara, després que la cambra baixa li haja donat llum verda, el Ministeri d'Hisenda està obligat a presentar una proposta enguany. És la primera vegada que el parlament posa un termini al govern de Pedro Sánchez perquè done a conéixer l'esborrany del nou model de finançament. 

La iniciativa, que ha sigut finalment consensuada amb el PSOE i Unides Podem, especifica que mentre la reforma no es produïsca, es continuarà garantint a la Generalitat la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat. Compromís puntualitza que, en aquest cas, qualsevol nova transferència del govern estatal a les comunitats autònomes tindrà com a criteri prioritari el pes poblacional del territori, com ja va ocórrer després de la rectificació en els criteris de repartiment del fons Covid-19 de 16.000 milions d'euros. 

Així mateix, assenyala que el nou sistema de finançament ha de garantir l'equitat i la suficiència financera per a totes les comunitats autònomes. També els principis d'autonomia, coordinació, solidaritat i corresponsabilitat, a més de la prestació dels serveis públics essencials. "De manera que tots els ciutadans i ciutadanes, amb independència d'on visquen, accedisquen en igualtat de condicions a aquests serveis", puntualitza. D'altra banda, insta les comunitats autònomes a ser responsables fiscalment, al fet que se simplifique el procés d'assignació i repartiment dels fons públics i que es faça amb transparència.

La moció que va defendre el dimarts passat Compromís demanava la creació d'un fons d'anivellament mentre no s'escometera el canvi de model, i encara que el text final no contempla aquest fons, sí que es considera la garantia de traspassar a la Comunitat Valenciana els recursos públics al mateix nivell que la resta de l'Estat.

Els partits de l'oposició a la Comunitat Valenciana s'han mostrat crítics amb el text transaccionat a Madrid per les tres formacions del Botànic. Segons asseguren el PP, Ciutadans i Vox, rebaixa les expectatives i reclamen fets i diners concrets. El PSPV, Compromís i Unides Podem, en canvi, s'han mostrat satisfets perquè la moció tindrà en compte el criteri poblacional.

També et pot interessar

stats