El Congrés prohibeix amnisties fiscals i pagaments en efectiu de més de 1.000 euros

La Comissió d'Hisenda del Congrés ha aprovat aquest dimarts la llei contra el frau fiscal

Bitllets d'euro
Bitllets d'euro

La comissió d'hisenda del Congrés ha aprovat la llei contra el frau fiscal que inclou, entre altres mesures, la prohibició d'amnisties fiscals, la limitació de l'ús de l'efectiu a 1.000 euros quan una de les parts siga empresari o professional i l'enduriment del règim fiscal de les sicav.

La comissió, amb competència legislativa plena, ha donat el vistiplau a la norma per majoria (el PP i Vox han votat en contra), per la qual cosa passa directament al Senat per a continuar la tramitació parlamentària.

Han passat set mesos des que el projecte de llei va entrar al Congrés a l'octubre. Encara que la norma ja s'havia aprovat per primera vegada en Consell de Ministres a la fi del 2018, no va arribar a tramitar-se perquè es van convocar eleccions anticipades.

De les esmenes introduïdes al Congrés, destaca l'extensió als particulars de la limitació a un màxim de 1.000 euros dels pagaments a empreses o professionals, quan en el text original se circumscrivia a l'àmbit empresarial i professional.

Així mateix, s'ha inclòs un aclariment del procediment per a l'entrada en domicilis en el cas d'inspeccions tributàries, de manera que, tant si s'ha notificat prèviament el procediment com si es fa per sorpresa, es necessitarà una autorització judicial derivada d'un acte administratiu que especifique els impostos i períodes als quals es refereix la investigació.

Aquest aclariment legal s'ha inclòs en el text després que en una sentència recent el Tribunal Suprem va qüestionar que es puga donar una autorització judicial a un escorcoll per "un pressentiment" basat en el fet que un contribuent tributa per davall de la mitjana del sector.

S'ha endurit també el control de les societats d'inversió de capital variable (sicav) per a garantir que són realment societats col·lectives.

D'aquesta manera, el règim favorable fiscal de les sicav estarà vinculat no sols al fet que hi haja almenys 100 socis com fins ara, sinó al fet que cadascun d'ells tinga accions per valor d'almenys 2.500 euros, la qual cosa evitaria que el contingent es complete amb els denominats "mariachis" o socis amb participacions irrellevants.

A més, s'estableix un gravamen especial sobre el benefici no distribuït de les societats anònimes cotitzades d'inversió en el mercat immobiliari (socimi) del 15%, amb l'objectiu de donar major dinamisme a les inversions.

També et pot interessar

stats