Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30

El Consell anuncia un pla que pretén elevar el pes de la indústria en el PIB cinc punts, fins al 20%

L'Estratègia de Reindustrialització 2025-2028 comptarà amb 2.000 milions d'euros de la Generalitat i propiciarà una inversió privada induïda de més de 10.000 milions d'euros

Mazón en la presentació este dilluns a València de l'Estratègia de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2025-2028 / X: @carlos_mazon_

El Consell destinarà 2.000 milions d'euros a l'Estratègia de Reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2025-2028, que propiciarà una inversió privada induïda de més de 10.000 milions d'euros i que busca augmentar el pes de la indústria en el PIB del 14,8 al 20%. Així ho ha anunciat este dilluns el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha mostrat el seu convenciment que esta Estratègia és un instrument "útil i viu, no lletra morta ni paraules buides", fruit del treball "seriós i rigorós" en col·laboració amb les empreses, institucions i sectors.

Mazón ha assegurat també que esta iniciativa és coherent “amb el compromís sostingut en el temps del govern del canvi amb les nostres empreses”. I ha avançat que en els pròxims dies concediran 48,5 milions d'euros a 787 pimes industrials per a invertir en actius materials i immaterials i modernitzar les línies de producció. Esta ajuda suposarà una inversió total per a les empreses de 166,5 milions d'euros i afavorirà “el manteniment de més de 22.000 ocupacions”.

9 pilars, 22 línies estratègiques i 47 accions

L'Estratègia, composta per 9 pilars, 22 línies estratègiques i 47 accions i elaborada durant nou mesos de treball en col·laboració amb les empreses valencianes, pretén invertir la tendència del Consell del Botànic i convertir a la indústria valenciana en un sector "avançat i competitiu". Durant la presentació, s'ha signat un manifest de suport i impuls a la indústria valenciana per part de representants de 22 sectors i dels dirigents de la patronal CEV, Salvador Navarro, i dels sindicats CCOO, Ana García, i UGT, Ismael Sáez.

Fomentar un teixit industrial "modern, competitiu i innovador" perquè continue sent un dels motors de desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Valenciana és el principal objectiu d'esta estratègia, que pretén "caminar cap a una indústria més sòlida, dinàmica i sostenible", ha dit Mazón.

Creació del Hub d'Impuls de Sòl Industrial

El president ha anunciat la creació del Hub d'Impuls de Sòl Industrial, destinat a augmentar en 10 milions de metres quadrats el sòl industrial en els pròxims sis anys i a modernitzar les àrees existents. Tindrà personal especialitzat i pressupost específic i treballarà en col·laboració amb l'Oficina Valenciana d'Inversions la captació d'inversió.

Així mateix, inclou la posada en marxa del projecte Clau en mà CPI, en el qual la Generalitat actuarà com a primer comprador de solucions innovadores per a fer costat a les empreses des de la idea inicial fins al finançament d'un prototip real, ha precisat Mazón.

Per a impulsar la digitalització de les empreses i reforçar la competitivitat tecnològica, es crearà la figura dels agents d'innovació de proximitat, que s'encarregaran de facilitar la transferència i explotació del coneixement des de les entitats d'R+D a les empreses.

L'estratègia també reclama el desenvolupament d'infraestructures estratègiques i contempla mecanismes que faciliten la col·laboració entre pimes, centres d'investigació i universitat per a fomentar el creixement industrial, especialment dels clústers i agrupacions empresarials en sectors estratègics.

A més, aposta per reforçar l'oferta formativa, per a augmentar en un 10% els llocs de treball qualificats en el sector industrial que afavorisca la captació i retenció del talent i capital humà.

En matera energètica, l'estratègia contempla mesures per a "aconseguir la sobirania energètica" a la Comunitat Valenciana, com el Pla Director Energètic Integral, que aspira a aconseguir els 6.000 megavats de potència fotovoltaica i els 4.000 d'energia eòlica.

Impulsar la internacionalització

En matèria d'internacionalització, es preveuen més de 250 accions en els pròxims quatre que beneficiaran més de 8.000 empreses per a augmentar la presència en mercats globals, sumar noves empreses exportadores i posicionar la Comunitat Valenciana com a destí per a la inversió productiva.

Per a això, es continuarà avançant en la simplificació administrativa amb el compromís d'"eliminar en un 20% els tràmits burocràtics per als projectes industrials", ha afirmat el president.

Mazón ha asseverat que este full de ruta suposarà "el canvi més ambiciós, però alhora rigorós i realista" per al teixit industrial valencià des dels anys huitanta, amb el consens dels principals actors socials, empresarials, acadèmics i governamentals de la Comunitat Valenciana.

València Indústria