El Consell aprova destinar noranta milions dels pressupostos estatals a la gigafactoria de Sagunt

El decret regula la concessió d'una subvenció directa a Power HoldCo Spain SAU per a finançar actuacions en la futura planta de bateries entre 2023 i 2027

Terrenys on s'instal·larà la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt
Terrenys on s'instal·larà la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt / GVA

El ple del Consell ha aprovat aquest dimarts un decret que regula la concessió directa d'una subvenció de fins a noranta milions d'euros, procedents dels pressupostos generals de l'Estat (PGE), a Power HoldCo Spain SAU per a la implantació i desenvolupament de la gigafactoria de bateries projectada a Parc Sagunt II. Es tracta d'una dotació econòmica que el govern central ha traslladat al govern valencià i que aquest destinarà de manera directa a la companyia. 

Amb aquesta ajuda, atorgada amb caràcter excepcional i per raons d'interés públic de tipus econòmic i social, es finançaran les inversions de protecció mediambiental, eficiència energètica i descarbonització que duga a terme la filial de Volkswagen la futura planta. Les actuacions han d'executar-se en el període 2023-2027, segons preveu la norma.

"En la Generalitat seguim el full de ruta per a facilitar l'execució de la primera gigafactoria de bateries d'Espanya i esperem que el govern [espanyol] facilite altres aspectes clau per a la conclusió de les obres en el temps previst", ha explicat la portaveu del Consell, Ruth Merino, en la compareixença habitual posterior a la reunió setmanal de l'executiu presidit per Carlos Mazón.

La també consellera d'Hisenda ha destacat que la macrofàbrica de cel·les de bateries és "un projecte estratègic no sols per a la Comunitat Valenciana", ja que la inversió global ascendeix a 3.000 milions d'euros i es preveu generar més de 3.000 llocs de treball directes. Per això, el Consell considera que la construcció de l'espai "és d'extraordinari interés per al desenvolupament socioeconòmic regional i estatal, en la mesura en què contribuirà significativament a la millora de l'eficiència industrial, el desenvolupament econòmic i la cohesió social a la Comunitat Valenciana".

Per a atendre les obligacions econòmiques derivades de la concessió d'aquesta subvenció de noranta milions, el govern autonòmic ha tramitat el corresponent expedient de generació de crèdits, ja que es tracta de fons procedents dels comptes estatals amb caràcter finalista.

El Reial decret llei 20/2022 del govern espanyol va establir, per a donar suport a projectes que faciliten el desenvolupament de l'ecosistema del vehicle elèctric i connectat, la concessió directa a la Comunitat Valenciana d'una subvenció amb càrrec als PGE del 2023 per import de noranta milions, a fi d'implementar un instrument de suport a projectes orientats al desenvolupament d'una gigafactoria de bateries. Una orde ministerial d'Indústria posterior acabava de concretar la concessió de l'instrument d'ajudes per a permetre la implantació i el desenvolupament de la futura fàbrica de Sagunt.

En els últims anys, el grup Volkswagen està especialitzant-se en el desenvolupament d'activitats relacionades amb la cadena de valor de les bateries a través de l'empresa europea PowerCo, que compta amb dues gigafactories a Europa i una tercera al Canadà. El Consell recorda que l'objectiu és que la futura planta de Parc Sagunt II contribuïsca "a la transformació sostenible del sector automobilístic espanyol i a la consecució dels objectius mediambientals de la UE a través de mesures d'eficiència energètica i sostenibilitat en la producció de cel·les, així com a través de la minimització d'emissions".

Segons les previsions de la companyia, les noves instal·lacions ubicades al Camp de Morvedre podran fabricar 40 GWh de cel·les anuals, amb una producció de més de 500.000 vehicles elèctrics. El repte és "descarbonitzar el sector de la mobilitat i garantir el posicionament d'Espanya com a líder de l'electromobilitat al sud d'Europa".

També et pot interessar

stats