El Consell cedirà competències als ajuntaments perquè puguen limitar els habitatges d’ús turístic

La consellera Nuria Montes ha traslladat als municipis el nou decret, que busca evitar l'especulació i l’economia submergida, i combatre la turismofòbia

La consellera de Turisme, Nuria Montes, en una imatge d'arxiu
La consellera de Turisme, Nuria Montes, en una imatge d'arxiu / Twitter: @GVAturisme

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha traslladat este dijous als municipis turístics de la Comunitat Valenciana que un dels aspectes clau del decret d'habitatges d'ús turístic en què treballa el Consell, que està previst aprovar a la fi d'este mes de juliol, és evitar l'especulació amb estes vivendes i l'economia submergida. Per a això, ha remarcat que es pretén fer dependre l'habilitació de vivenda d'ús turístic al titular de l'habitatge, de manera que, si l’immoble es ven a tercers, decaiga eixa habilitació i el nou titular haja de sol·licitar-ne una nova.

Així s'ha pronunciat Montes després de la reunió d'este dijous a València, que ha congregat alcaldes, regidors i tècnics de turisme d'un total de 34 municipis turístics de la Comunitat Valenciana, a més de representants dels patronats provincials de turisme i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). L'objectiu ha sigut donar a conéixer les principals novetats del nou decret llei regulador de l'activitat dels habitatges d'ús turístic a la Comunitat Valenciana.

Montes ha recordat que el Consell també està treballant en el marc de “simplificació administrativa”. Així, ha explicat que per a evitar col·lapses als ajuntaments per l'emissió dels informes de compatibilitat urbanística, treballen perquè puguen ser substituïts o complementats amb els informes de les entitats col·laboradores en matèria urbanística o l’Entitat Col·laboradora Urbanística de la Generalitat (ECUV), com ocorre amb altres llicències.

Una altra de les novetats ja anunciades és que la nova normativa cedirà competències als ajuntaments per a establir limitacions proporcionades, pel que fa al nombre màxim d'habitatges d'ús turístic per edifici, sector, àmbit, àrea o zona. Estes limitacions hauran d'obeir a criteris clars, inequívocs i objectius, als quals s'haja donat deguda publicitat amb anterioritat a l'aplicació.

A més, la nova norma inclourà l'obligació de fer constar l'adreça postal i el número d'inscripció en el Registre de Turisme Comunitat Valenciana en tot tipus de publicitat que els anuncie. També caldrà aportar el número de referència cadastral abans del 31 de desembre d'enguany. Transcorregut el termini, els no aportats seran baixa definitiva.

Pedagogia per a evitar la turismofobia

Sobre la turismofòbia, la consellera ha incidit en la necessitat de lluitar en contra, destacant la necessitat que “tots fem pedagogia” per a evitar que esta tendència, que ja s'està produint en altres comunitats, arribe a la Comunitat Valenciana i “afecte una indústria fonamental per a nosaltres, que genera el 16% del PIB”.

Per a Montes el turisme és una indústria que s'exerceix de manera “responsable i sostenible”, raó per la qual ha advocat per “fer front amb dades i arguments de pes a estos moviments interessats”.

També et pot interessar

stats