Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

La Generalitat construirà 10.000 habitatges en sòl municipal en col·laboració amb ajuntaments i el sector privat

La iniciativa pretén mobilitzar abans del 2027 una inversió de 7.326 milions i beneficiarà 24.600 valencians

Acte de presentació del Pla Viu, aquest dimarts / Europa Press

La Generalitat ha presentat aquest dimarts el Pla Viu Comunitat Valenciana, a través del qual es construiran 10.000 nous habitatges de protecció pública per a joves i famílies durant els pròxims quatre anys. L'objectiu, aconseguir preus assequibles d'accés a la vivenda, generar llocs de treball, impulsar l'economia i augmentar el parc públic de pisos. La ferramenta, que el govern de coalició PP-Vox liderat per Carlos Mazón introdueix com un dels projectes estrela de la legislatura, naix amb un horitzó d'execució fins al 2027 i pretén beneficiar 24.600 persones en el territori, segons els càlculs del govern autonòmic. Mobilitzarà una inversió de 7.326 milions d'euros, un 2% del PIB, i s'executarà a través de la col·laboració publicoprivada amb participació dels ajuntaments, que posaran a disposició de l'administració autonòmica sòl de titularitat municipal.

L'acte institucional que ha servit de posada de llarg del nou programa ha estat presidit pel mateix cap del Consell, Carlos Mazón, i ha comptat també amb la participació de la vicepresidenta segona i consellera responsable de les competències en Habitatge, Susana Camarero; així com el secretari autonòmic d'Habitatge, Sebastián Fernández. A més, en representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) hi ha acudit la presidenta, Rocío Cortés, que ha formalitzat el conveni de col·laboració que des de hui ha tancat l'ens amb el govern valencià. La federació serà, juntament amb la Conselleria, l'encarregada d'incentivar la mobilització de sòl propietat dels ajuntaments.

El Pla Viu s'articula entorn de tres eixos: la cooperació interadministrativa, la seguretat jurídica i la col·laboració publicoprivada. Les actuacions es desenvoluparan amb la participació dels municipis, que cediran terrenys públics, i el sector privat. La Generalitat serà qui establisca les condicions de construcció dels pisos, mentre que els consistoris triaran on s'ubiquen aquests pisos nous destinats al lloguer assequible, al lloguer amb dret a compra i a la compra.

Mazón ha destacat que es tracta d'un programa "ambiciós" i "sostenible" en el qual s'ha treballat "des del primer dia de la legislatura" i que ja compta amb la implicació de més de quaranta ajuntaments. En el marc d'aquest pla, s'aprofitarà el sòl urbà o dotacional residencial de titularitat pública, "sense requalificar res", i el sòl privat que està pendent d'execució, emprant mecanismes de col·laboració com els concursos de drets de superfície, concessions administratives que permeten al sector privat la gestió de les edificacions durant 50-70 anys i permutes.

El govern valencià assegura que l'impuls a la vivenda pública tindrà un impacte positiu en l'economia regional i crearà més de 74.000 llocs de treball directes i indirectes. A més, espera recaptar prop de 500 milions d'euros en impostos per l'IVA, dels quals el 50% quedarà en les arques autonòmiques "per a continuar desenvolupant polítiques socials", ha remarcat el president Mazón.

L'administració autonòmica ha detallat que, segons un estudi de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), hi ha una bossa "molt ampla" de terreny públic disponible que, només en municipis de més de 10.000 habitants, permet la construcció de 9.200 habitatges. La Generalitat i l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA) disposen d'una reserva de sòl que s'inclou en aquest pla i permet la construcció de 1.102 pisos amb ajudes públiques i la incorporació immediata al parc de 685 habitatges.

El pla inclou canvis normatius ja posats en marxa i la modificació del decret que regula el reglament de l'habitatge de protecció pública, que ja ha passat el primer tràmit de consulta prèvia i s'aprovarà aquest abril, amb l'objectiu de "generar el marc adequat per a garantir que el sector privat puga desenvolupar habitatge de protecció pública en els pròxims anys". Entre altres canvis normatius, el Consell també s'ha referit a la reforma de la llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge (Lotup).

El PSPV exigeix a Mazón que aplique la llei estatal d'habitatge en lloc de presentar un pla que "fa olor de lletra morta"

El portaveu socialista d'Habitatge a les Corts, Benjamín Mompó, ha instat Mazón a aplicar la llei estatal d'habitatge, posant a la disposició de la ciutadania els immobles buits existents i fomentant les ajudes al lloguer, en lloc de presentar un pla que "fa olor de lletra morta". Segons ha dit, no es pot esperar al 2027 per a garantir el dret a l'habitatge. "El que no podem és tornar al model del PP que tots coneixem i que vam patir durant més de vint anys: més habitatge i més cost per a les famílies", ha defensat el diputat del PSPV en un comunicat.

A més, Mompó ha assegurat que "hi ha estoc de vivenda a la Comunitat Valenciana i el que cal fer és mobilitzar-la a favor de les persones". El diputat ha recordat que el 2015, durant l'anterior govern del Botànic, es va aprovar la primera llei que reconeixia la funció social de l'habitatge. "Vam passar de l'especulació i els impagaments del PP a ser avantguarda i posar a disposició de la gent més de 4.300 habitatges", ha asseverat. També ha advertit que "qualsevol camí que no siga aquest serà fer passos arrere".

Habitatge

També et pot interessar