El Consell demana al govern espanyol que la població siga el criteri bàsic per a assignar el finançament autonòmic

Lamenten que la nova proposta basada en la població ajustada és “molt oberta” i no garanteix una millora la situació de la Comunitat Valenciana

Imatge d’arxiu del secretari autonòmic d'Hisenda i Finançament, Eusebio Monzó
Imatge d’arxiu del secretari autonòmic d'Hisenda i Finançament, Eusebio Monzó / Generalitat

El secretari autonòmic d'Hisenda i Finançament, Eusebio Monzó, ha defensat en el comité tècnic previ al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del pròxim 26 de febrer, que el criteri bàsic per a l'assignació de recursos entre les comunitats autònomes ha de ser el de la població “perquè els serveis públics es presten a persones”. Així, ha instat el govern espanyol a aportar més recursos estatals al sistema.

Monzó ha alertat que la proposta per al càlcul de la població ajustada que el Ministeri d'Hisenda ha portat a la reunió d’este dimecres no garanteix a la Comunitat Valenciana una millora la situació actual en comparació amb la resta d'autonomies. “Al contrari, ja que genera unes diferències de necessitats de despesa per habitant de fins a setze punts percentuals enfront dels onze punts que existeixen en l'actualitat”, informa la Generalitat.

“La proposta que l’executiu ens ha posat sobre la taula no beneficia en absolut la Comunitat Valenciana perquè és tan oberta que, en funció de com es tanque, pot engrandir encara més les injustificables diferències actuals i afonar la comunitat encara més”, ha asseverat el dirigent autonòmic a la seua eixida de la reunió.

Els representants de la Generalitat s'han reafirmat en les al·legacions enviades al Ministeri el gener de 2022 —durant l'anterior govern del Botànic— en resposta a la seua primera proposta sobre la nova metodologia de càlcul de la població ajustada amb vista a posar en marxa la reforma del sistema de finançament autonòmic. “Prendre com a referència la població ajustada sobre la base de variables demogràfiques i correctives poc transparents i sense justificació tècnica és arriscat perquè genera diferències significatives de finançament per habitant entre comunitats no justificades”, han exposat, i han defensat que estes diferències “no haurien de situar-se per damunt del 5% siga quines siguen les variables utilitzades i els pesos assignats”.

Avisen que no donaran suport a la proposta si no coneixen tots els detalls

A més, la delegació valenciana ha instat Hisenda a plantejar un esquema complet de com quedaria el sistema en conjunt per a reactivar la reforma, ja que considera fonamental que aclarisca si mantindrà els actuals fons secundaris que, diu, “distorsionen” el repartiment inicial del Fons de Garantia. En cas contrari, en tant que els resultats del model de finançament “depenen del conjunt de variables del que constitueix un sistema”, han avisat que la Generalitat no donarà suport a cap proposta de població ajustada “sense conéixer la resta dels elements”.

Per tot això, la Generalitat "només" donarà suport a la proposta si hi ha un compromís del Ministeri d'eliminar en la reforma del sistema la “discriminació financera injustificada” que pateixen actualment les comunitats infrafinançades, a més d'incorporar “de manera immediata” un fons d'anivellament que iguale estes autonomies a la mitjana. En la reunió, el secretari autonòmic ha tornat a exigir que Hisenda permeta finançar l'excés de dèficit de 2024 mitjançant el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) extraordinari. 

També et pot interessar

stats