El Consell destaca la consolidació de les afiliacions a l'agost i els sindicats reclamen faena de més qualitat

El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, atribueix la pujada de l'atur a l'estacionalització de l'economia, mentre que UGT i CCOO demanen més inversió en polítiques actives d'ocupació

Treballador d'unes obres, en unaimatge d'arxiu
Treballador d'unes obres, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Entre el triomfalisme i la cautela. Com sol passar, les valoracions del govern i els agents socials sobre el comportament del mercat laboral i l'atur disten en la interpretació. Agost, un mes habitualment roín per a l'ocupació pel final de la temporada turística, ha complit el guió i ha acabat amb quasi 3.500 parats més a la Comunitat Valenciana i 26.700 llocs de treball perduts. A pesar de l'ensopegada, tant Labora —el servei valencià d'ocupació— com els principals sindicats han remarcat que la xifra de persones desocupades anotada en acabar el mes, 315.678, és la més baixa per a un agost des del 2008. També que el repunt mensual de l'atur és, juntament amb el de l'any passat en estes mateixes dates, el més baix de la sèrie històrica. Però ací acaben les coincidències.

El secretari autonòmic d'Ocupació, Antonio Galvañ, ha atribuït la pujada de la desocupació a l'estacionalitat i ha remarcat que "la Comunitat Valenciana ha viscut el millor agost laboral de la història". "Ens trobem davant de la xifra més alta d'afiliacions per a un mes d'agost des que se'n tenen dades", ha asseverat. En concret, les xifres difoses este dimarts pel Ministeri d'Inclusió apunten que les afiliacions a la Comunitat Valenciana encadenen més de sis mesos per damunt de la barrera dels 2,1 milions, després dos anys de rècords. Galvañ ha assenyalat que el sector serveis no és el que encapçala l'increment de l'atur valencià, cosa que evidencia que "el turisme està donant mostres de desestacionalització, que pot aportar més faena de qualitat".

Precisament en les condicions laborals i els contractes és on posen el focus els sindicats, que reclamen que la Generalitat augmente les partides per a impulsar polítiques actives d'ocupació. "Ens preocupa la qualitat de l'ocupació, i per això exigim al govern valencià que en els pressupostos destine les partides necessàries a les polítiques actives d'ocupació, orientades sobretot a tindre serveis públics de qualitat, i més inversió en creació de llocs de faena en els sectors d'indústria i tecnologia d'alt valor afegit", ha manifestat Pilar Mora Martínez, secretària de Formació, Ocupació i Igualtat de Gènere d'UGT PV.

Per la seua banda, des de CCOO alerten de les retallades que ha patit la línia pressupostària destinada a Labora: "Més enllà dels discursos triomfalistes que estem sentint al senyor Mazón, la veritat és que ara com ara el pressupost de Labora està reduït i, si no s'aposta decididament per augmentar la dotació del servei públic d'ocupació, serà molt complicat millorar en els aspectes qualitatius", ha sostingut Juan Carlos Gallart, responsable d'ocupació de CCOO PV. Este sindicat també s'ha mostrat preocupat per la dificultat que està tenint l'administració pública per a rebaixar el percentatge de dones aturades, encallat en la barrera del 60%.

La Confederació Empresarial Valenciana (CEV), principal patronal en l'autonomia, ha volgut rebaixar l'optimisme i ha recordat que el valencià és un dels territoris de l'Estat on pitjor s'ha comportat l'atur i han baixat més les contractacions. I ha advertit del "perill d'adoptar mesures de política econòmica que llasten les decisions d'inversió de les empreses i repercutisquen negativament sobre l'activitat i l'ocupació".

També et pot interessar

stats