El Consell de Ministres aprova la nova especialitat sanitària d’Urgències i Emergències

La del 2026 podria ser la primera convocatòria MIR amb estes places i la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències calcula que cal formar 500 especialistes cada any per a garantir el relleu generacional

Protesta de professionals sanitaris a les portes del servei d'Urgències de l'hospital La Fe de València, aquest dijous
Protesta de professionals sanitaris el 2021 a la porta del servei d'Urgències de l'Hospital La Fe de València / À Punt NTC

El govern estatal aprovarà este dimarts la nova especialitat sanitària d'Urgències i Emergències, la creació de la qual fa anys que és demanada per la comunitat mèdica, sobretot després de la pandèmia de covid.

El Consell de Ministres donarà llum verda a una especialitat que dona resposta a un servei que el 2028 tindrà un 44% de la plantilla amb més de 55 anys i un 14% amb més de 65, segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat. En tot l'Estat hi ha al voltant de 14.000 especialistes en urgències i de 3.500 a 4.000 professionals dels serveis d'emergències.

La Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (Semes) s'ha mostrat satisfeta per la mesura. Asseguren que "suposarà la millora i qualitat de l'atenció als pacients". L'entitat es va crear el 1988 amb esta reivindicació per bandera.

El naixement de la nova especialitat posa fi a una anomalia en relació amb Europa, on Espanya i Portugal eren els únics països sense este reconeixement. A més, permet planificar adequadament els recursos humans per als serveis d'urgències i emergències i suplir les previsions de dèficit, que s'estimen entorn de 2.000 professionals en sis anys. Semes calcula que cal formar 500 metges i metgesses a l'any en l'especialitat per a garantir el relleu generacional.

El president de l'entitat, Tato Vázquez, preveu que el 2026 serà la primera convocatòria MIR amb estes places, ja que és "molt complex" que l'any vinent es puguen ofertar totes les places. Una vegada aprovada l'especialitat, el primer pas, des del punt de vista de formació i docència, és crear la comissió nacional d'urgències i emergències, que defineix el programa oficial i els criteris d'acreditació de les unitats on es formen els i les residents.

El reial decret també recull l'homologació d'especialistes d'urgentologia i afectarà vora 10.000 professionals, sempre que hagen treballat a temps complet quatre anys en els serveis d'urgències i emergències dels últims set. Si no arriben a eixos quatre anys, hauran de fer una prova objectiva, segons preveu el reial decret.

Un altre dels beneficis de la creació de l'especialitat és que s'obri l'espai europeu per a estos professionals, que fins ara no podien treballar en serveis d'urgències de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats