El Consell de Ministres de dimarts donarà llum verda a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores
El govern aprovarà la llei dos dies abans del Primer de Maig, el que la CEOE qualifica d'"oportunisme polític". La patronal rebutja la mesura pel "greu impacte" en l'ocupació
Ja hi ha data per a aprovar la llei que contemplarà la reducció de la jornada laboral i que la situarà en 37,5 hores setmanals. Serà dimarts, en la pròxima reunió del Consell de Ministres, segons ha anunciat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la clausura del Congrés de CCOO Indústria que té lloc a Toledo. La patronal ha rebutjat, de ple, l’anunci de Díaz. La CEOE l'ha qualificat d'"oportunisme polític". Creu que la iniciativa tindrà un “greu impacte” en l’activitat econòmica i l’ocupació, sobretot en el cas de les xicotetes i mitjanes empreses.
Segons ha exposat la titular de Treball, la reunió de l’executiu de Pedro Sánchez de dimarts abordarà, per segona vegada, l'avantprojecte de llei que resta hores a la jornada laboral, encara que en esta ocasió Díaz dona per garantida l’aprovació, tràmit precedent a la tramitació parlamentària de la norma.
Esta iniciativa, fruit d'un acord entre Treball i els sindicats i del qual es va despenjar la patronal, s’aprovarà tot just abans que CCOO i UGT isquen al carrer, amb motiu del Primer de Maig, per a instar el govern espanyol i les forces polítiques a tirar avant esta nova jornada laboral. Yolanda Díaz admetia que la reducció del temps setmanal de treball és “la política més difícil” que “ara toca defendre”.
Una vegada s'aprove la mesura, la ministra de Treball ha admés que haurà de "convertir el que és de sentit comú al carrer, en sentit comú al parlament", en referència al suport a la iniciativa per part dels grups polítics. "No serà fàcil, haurem de deixar-nos la pell amb intel·ligència, amb arguments", ha subratllat.
El govern espanyol va aprovar el 4 de febrer l'avantprojecte de llei per a reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, una reducció que no implicarà cap disminució en els salaris dels treballadors.
Díaz ha abundat en la necessitat de fer veure al conjunt del parlament i de la societat que "treballant menys es viu més" i amb esta mesura s'aconseguirà la "tasca sense precedents de repartir la productivitat" de les empreses "entre el conjunt d'Espanya".
La patronal ha rebutjat, de ple, l’anunci de Díaz, que qualifiquen d'"oportunisme polític". Creuen que la iniciativa tindrà un “greu impacte” en l’activitat econòmica i l’ocupació, sobretot en el cas de les xicotetes i mitjanes empreses.
Fre de la negociació col·lectiva
La CEOE discrepa de la iniciativa que retallarà la jornada laboral. Poc després de l’anunci de Díaz, la patronal ha advertit que suposarà un “greu impacte” sobre l’economia i també en l’ocupació, en especial en el cas de les empreses més menudes. A més, l’organització empresarial alerta que suposarà “un fre en la negociació col·lectiva, una infraestructura bàsica per a mantindre l'estabilitat econòmica i la pau social”.
L’empresariat denuncia que els requeriments que inclourà la futura llei de reducció de la jornada laboral contempla respecte al registre horari són de molt difícil compliment. La CEOE fa una crida a la responsabilitat, “perquè durant el tràmit parlamentari de la norma es tinguen en compte estes qüestions i dispose d'una adequada anàlisi d'impacte econòmic”.