El consum de peix cau un 30% en l'última dècada per la pujada dels preus
L'any 2009 es consumien 600 milions de quilos a Espanya i en l'actualitat la xifra se situa en 400 milions
En la llista de la compra, els productes frescos són els més cars i un dels més inaccessible per a les famílies és el peix. És la raó per la qual el consum ha baixat més d'un 30% en l'última dècada. Així es desprén de les conclusions d'un projecte de la Universitat Politècnica de València (UPV).
L'any 2009 es consumien 600 milions de quilos de peix a Espanya i "actualment se'n consumeixen 400 milions", segons ha informat Meritxell Maimí, tècnica superior d'investigació de Digipesca a la UPV. Un consum que baixa per la pujada dels preus. A tall d'exemple, la sardina: "de 2016 a 2021 la subhasta de la sardina va pujar 50 cèntims, no és exagerat. Però després això als mercats es va traduir en una pujada de més d'un euro el quilo", explica Maimí.
"S'ha de reconéixer que el preu del peix ha augmentat en general", ha reconegut el patró major del port de Gandia (Safor), Domingo Ciurana. La baixada del consum afecta el sector de la pesca, un sector ja castigat. "Les embarcacions d'arrossegament només tenen 150 dies de faena a l'any. Una empresa com pot davant d'això?", es pregunta Ciurana.
L'estudi de la UPV ja investiga què es pot fer per a canviar la tendència de baixada del consum i moderar els preus i sembla que el consum de peix de proximitat i de temporada pareix ser una de les claus. També s'ha investigat com funcionen les subhastes. "Pot estar relacionat amb la pujada de preu i com els compradors dominen les subhastes", ha assenyalat la investigadora de la UPV.