Els consumidors denuncien davant de la UE pràctiques deslleials dels videojocs Fortnite o EA Sports

En la reclamació, diuen que estes companyies infringeixen les lleis de protecció dels usuaris de la UE i reclamen que es proporcionen "entorns de joc segurs"

Un home juga a videojocs durant la inauguració del festival DreamHack València del passat any
Un home juga a videojocs durant la inauguració del festival DreamHack València de l'any passat / Europa Press

L'Organització de Consumidors Europea (BEUC) ha presentat este dijous una denúncia davant de les autoritats de la Unió Europea contra les suposades pràctiques deslleials de companyies de videojocs Fortnite, EA Sports FC24, Minecraft o Clash of Clans, entre altres. "L'anàlisi duta a terme a escala europea conclou que estes companyies infringeixen les lleis de protecció dels consumidors de la UE", han explicat en un comunicat. Reclamen a les autoritats que "garantisquen que compleixen les normes i proporcionen als consumidors entorns de joc segurs".

Així ho han donat a conéixer l'Associació d'Usuaris Financers (ASUFIN) i la Federació de Consumidors i Usuaris (CECU), que han informat que l'acció està liderada per la BEUC, que ha emés una alerta a la Comissió Europea i la Xarxa Europea d'Autoritats de Consum.

La reclamació de la BEUC està acompanyada de denúncies a les autoritats nacionals per part de 21 organitzacions participants de 17 països, entre les quals es troben CECU i ASUFIN, que han denunciat estes companyies davant de la Direcció General de Consum.

No es veu el cost real dels articles digitals

En concret, la BEUC i els seus socis han advertit que "els consumidors no poden veure el cost real dels articles digitals". A parer seu, la "falta de transparència" del preu de les monedes prèmium dins dels videojocs i "la necessitat de comprar moneda extra en paquets espenta els consumidors a gastar més".

Així mateix, consideren que les compres dins del joc haurien d'indicar-se sempre en diners reals (per exemple, euros) o, almenys, la seua equivalència en moneda real. "Les afirmacions de les empreses que els jugadors prefereixen les monedes prèmium dins del joc són errònies", han assenyalat. "Molts consumidors consideren enganyós este pas innecessari i prefereixen comprar articles directament amb diners reals".

Xiquets d'11 a 14 anys vulnerables a fer compres

Quant als menors, sostenen que el 84% dels xiquets d'11 a 14 anys juga a videojocs i que "són encara més vulnerables a estes tàctiques manipuladores", ja que, encara que estan entre els que més juguen, tenen "escassos coneixements financers i són fàcilment influenciables per les monedes virtuals". "Les dades mostren que els xiquets europeus gasten una mitjana de 39 euros al mes en compres dins del joc", han apuntat.

El director general de la BEUC, Agustín Reyna, ha afirmat que "el món en línia planteja nous reptes per a la protecció dels consumidors i no hauria de ser un lloc en el qual les empreses se salten les normes per a augmentar els beneficis". Com ha detallat, els membres de la BEUC han identificat "nombrosos casos en els quals s'enganya els jugadors perquè gasten diners".

També et pot interessar

stats