Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL CAP DE SETMANA

El creixement econòmic a la Comunitat Valenciana es desaccelera

El Consell afirma que no podrà complir l'objectiu de dèficit fins que canvie el model de finançament

La indústria valenciana evoluciona favorablement

El PIB de la Comunitat Valenciana creixerà un 2,3% enguany i un 2,1% en 2019, segons les previsions per a les comunitats autònomes que ha presentat la Fundació de les Caixes d'Estalvi, Funcas, aquest dilluns ala seu de Kutxabank, a Bilbao.

La valenciana serà l'autonomia en què més s'alentisca el creixement, juntament amb Catalunya, com a conseqüència de la pèrdua de força del sector serveis, on pesa la caiguda de l'arribada de turistes. Aquesta desacceleració també afecta les Balears, les Canàries i Andalusia, la resta de les comunitats on el turisme té un pes fonamental.

La indústria valenciana evoluciona favorablement, i de fet, es manté com una de les poques en què les exportacions han crescut fins a agost. Quant a la construcció, perd força l'obra residencial, mentre que en guanya l'obra pública.

Així, la Comunitat Valenciana ha sigut, junt amb Madrid i per darrere de les Canàries, la segona amb més creixement de l'ocupació fins a setembre, tot i que amb menor creixement que l'any passat. L'any 2018 acabarà amb una taxa de desocupació del 15,8%, i per al 2019 s'hi preveu que la xifra siga del 14,5%.

El director general de Funcas, Carlos Ocaña, ha analitzat la tendència general de l'economia espanyola, que "manté un creixement relativament fort, almenys en comparació amb la resta de la Unió Europea". Però, adverteix que hi ha "una evident debilitat: el creixent pes de la demanda interna i el decreixent pes del sector exterior no són sostenibles, particularment en un país amb un deute públic tan elevat".

Segons Fedea, s'incomplirà l'objectiu de dèficit valencià

La Fundació d'Estudis Econòmics, Fedea, estima que les comunitats autònomes compliran enguany l'objectiu d'estabilitat pressupostària, amb una mitjana de dèficit del 0,4% del PIB. Tot i això, assenyala que la Comunitat Valenciana incomplirà l'objectiu que tenia establit.

La fundació ha analitzat l'evolució dels ingressos i despeses de les comunitats autònomes, i ha publicat el seu informe "Observatori fiscal i financer de les comunitats autònomes. Projecció de tancament de 2018". Segons les dades amb què treballa la fundació, nou comunitats incompliran l'objectiu de dèficit. En el cas de la Comunitat Valenciana, s'incomplirà en un -1,2 %.

Segons les projeccions de dèficit per a 2018 de Fedea, les comunitats estan en condicions de complir l'objetiu del 0,4% del PIB de manera conjunta. Els ingressos en tancar 2018 seran un 4,5 % superiors que el 2017, mentre que les despeses creixeran un 4,4%.

Per al Consell és imprescindible un nou model de finançament

Per la seua banda, la Conselleria d'Hisenda ha assegurat que mentre no s'aprove un nou sistema de finançament autonòmic, la Comunitat Valenciana no podrà complir l'objectiu de dèficit perquè ha de mantindre els serveis públics fonamentals de sanitat, educació i protecció social.

Hisenda assenyala que aquest dèficit és fruit "d’un problema d'ingressos" i no de despeses, i indica que la mateixa Fedea ha certificat que la Comunitat Valenciana és l'autonomia pitjor finançada en tot el període 2002 fins a l'actualitat. Així mateix, Hisenda ha subratllat que la Generalitat "és la que més percentatge del seu pressupost i despesa destina als serveis públics fonamentals".

També et pot interessar