La crisi del blat augmenta la pressió sobre els preus del mercat
De moment no perilla l'abastiment, però té conseqüències greus per al sector de l'alimentació
El Programa Mundial d'Aliments de les Nacions Unides ha advertit que quatre milions de tones de blat estan bloquejades als ports d'Ucraïna. Abans de la invasió, Kíiv era el sisé exportador de blat mundial.
La falta de cereals del que fins ara es considerava el graner d'Europa ha augmentat la pressió sobre els preus. S'han trobat mercats alternatius i, de moment, no perilla l'abastiment, però té conseqüències greus per al sector de l'alimentació. A les empreses que fabriquen pinsos per als animals, els increments arriben al 40%, segons la Cooperativa d'Avicultors i Ramaders Valenciana (Coavre).
A les fàbriques de pinsos necessiten 12.000 tones de gra cada mes. El que més utilitzen és la dacsa, i bona part arribava des d'Ucraïna. José Morera, responsable de compres de Coavre, ha explicat que el que més importen és dacsa i soja.
Per sort, no perilla el subministrament, perquè s'han trobat mercats alternatius, als Estats Units, el Brasil i l'Argentina. El que preocupa sobretot és el preu, que ja havia pujat el 2021, i quasi s'ha duplicat en alguns cereals. "La situació era ja insostenible per al sector productor de carn, llet i ous i ningú imaginava ara el conflicte d’Ucraïna. Estem en uns preus estratosfèrics", ha manifestat Luis F. Miguel Gil, gerent de Coavre.
La tona de dacsa ha passat dels 290 als vora 400 euros. Els experts calculen que, en el millor dels casos, el problema s'allargarà dos anys, i això repercuteix en els preus dels pinsos, un 40% més cars enguany.
Els costos ofeguen les empreses d'alimentació i també la ramaderia. Des de Coavre denuncien que aquests costos repercuteixen, en primer lloc, en els ramaders, "i no es pot quedar així". "Al final ha de repercutir en la butxaca final del consumidor", ha afegit.