Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

El cereal, els cítrics i la carxofa, "en situació crítica" per les altes temperatures i la sequera

Les associacions d'agricultors alerten que la calor inusual i la falta de pluges estan afectant greument els cultius valencians

Imatge d'arxiu d'un tarongerar / Shutterstock

Comencem un cap de setmana marcat per l’augment de les temperatures i que podria arribar a superar els màxims històrics registrats anteriorment durant aquests dies. Un oratge gens usual per a la temporada, que, sumat a la falta de pluges i la sequera que travessem, posa moltes dificultats a l’agricultura valenciana.

Si parlem de secà, l’olivar, la vinya i especialment el cereal són els cultius més afectats per la falta d’aigua. Tant és així que encara no s'estan sembrant el gra, quan normalment està plantat al mes de novembre o a molt tardar a principis de desembre. “Si no plou o no neva, ens podem quedar sense sembra de cereals”, explica Carles Peris, secretari general de la Unió Llauradora i Ramadera. “La situació és crítica”, avisa.

Jenaro Aviñó, director d’AVA-ASAJA, s'expressa en la mateixa línia: “Si el terreny no està en les condicions adequades i les previsions de pluja no són bones, el futur és pràcticament incert i hi ha agricultors que decideixen no plantar el cereal”. Segons explica, si la sequera s’allargara, el gra no tindria un desenvolupament adequat i, per tant, el cultiu acabaria perdent-se.

La producció de cereal es concentra quasi exclusivament a les comarques de l'interior. La Plana d’Utiel-Requena, amb el 18% del total conreat, és la comarca de més superfície cultivada, seguida de la Vall de Cofrents-Aiora, amb el 16%. Les segueixen l’Alt Vinalopó, els Ports i els Serrans, amb 11%, 10% i 9%, respectivament.

Cítrics amb un calibre inferior

Una situació semblant pateixen els cítrics, que els agricultors han de regar constantment per la falta de pluja. “És inhabitual que en ple hivern s’estiga regant”, comenta Aviñó. Però moltes vegades inclús així no és prou per a poder traure el producte al mercat. “Al final el fruit es queda en un calibre més xicotet, que en moltes ocasions no es pot comercialitzar”, puntualitza Peris.

Les altes temperatures també impedeixen que els cítrics adquirisquen el color característic. Perquè s'ataronge el fruit, són necessàries baixes temperatures durant la nit, però no s'estan donant. "A més, com no fa fred ni a Espanya ni a Europa, el consum de cítrics no s'incrementa i això afecta lògicament el productor i tota la cadena de producció", afegeix Aviñó.

Cítrics clivellats a causa de la falta de pluja / La Unió Llauradora i Ramadera

La Unió apunta que la carxofa també s'està quedant greument afectada, ja que necessita temperatures més baixes per aconseguir estar més compacta. La solució: collir-la abans per a evitar que s'espigue, encara que això suposa que siga més xicoteta del que seria normal.

En canvi, el caqui, un cultiu especialment arrelat a la Ribera, presenta millors previsions. Segons explica Aviñó, es preveu que es culla durant les dues pròximes setmanes, i pràcticament la sequera i les altes temperatures no han tingut cap efecte sobre la producció.

Per al president d'AVA-ASAJA les conseqüències són evidents: les explotacions de cultius estan abandonant-les per falta de rendibilitat. L'escassetat de pluja fa que els agricultors hagen de regar durant més períodes. Això, sumat a l'augment dels costos de producció i del preu de productes com els fertilitzants i els fitosanitaris, fa que molts decidisquen abandonar.

La ramaderia també pateix la sequera

La sequera també afecta la ramaderia valenciana, que tampoc passa per un bon moment. Sobretot en el cas de l'extensiva, en què els animals mengen d'una pastura que ix a cost zero, però que ara està totalment seca. Aquesta situació fa que els ramaders necessiten comprar palla. pinso i aigua.

Ramaderia extensiva amb ovelles

"Tenen un increment de cost de producció desorbitat", assegura Peris. "A més, han de portar l'aigua en cisternes, fet que augmenta encara més el cost". Segons afegeix, tots aquests factors fan que enguany s'estiga produint menys, "per davall de la mitjana dels últims cinc anys".

Agricultura

També et pot interessar