La cap d'economistes de l'OCDE recomana a Espanya retardar l'edat de jubilació

La britànica Clare Lombardelli, creu que a pesar de l'augment dels ingressos, l'excessiva pressió sobre la població activa amenaça la sostenibilitat

La cap d'economistes de l'OCDE, la britànica Clare Lombardelli
La cap d'economistes de l'OCDE, la britànica Clare Lombardelli / Eduardo Parra (Europa Press)

L'economista en cap de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), la britànica Clare Lombardelli, ha recomanat retardar l'edat de jubilació si es vol garantir la sostenibilitat del sistema. La portaveu del laboratori d'idees de les economies occidentals, ha advertit que a pesar de les mesures que Espanya ha pres per a augmentar els ingressos, "s'espera un considerable augment en la despesa total en pensions".

Per això considera que s'ha d'allargar la vida laboral de les persones per a evitar una pressió cada vegada més alta sobre la població activa per a finançar els costos de la jubilació, una decisió que reconeix "difícil". En l'actualitat, l'edat oficial de jubilació espanyola amb la prestació completa se situa en els 66 anys i 4 mesos. A partir del 2027 pujarà a 67 anys per a les persones que no hagen cotitzat més de 38 anys i mig. 

Lombardelli ha fet aquestes declaracions en la presentació a Madrid de l'Estudi econòmic d'Espanya 2023, en què l'OCDE ha avaluat la situació macroeconòmica de l'Estat. L'economista, de 44 anys, creu que Espanya "té marge" per a apujar alguns impostos, encara "per davall de la mitjana de la Unió Europea".

Creu que la reducció de la jornada laboral pactada per PSOE i Sumar pot tindre un efecte positiu tant en l'economia com en el benestar de les persones, si bé ha valorat que hauria de nàixer de l'acord entre totes les parts: govern espanyol, patronal i sindicats. I opina que l'augment del salari mínim interprofessional hauria de vincular-se a la productivitat i fer-se de manera progressiva, per la qual cosa recomana la mediació d'una comissió independent que assessore l'executiu.

També et pot interessar

stats