El decret de sequera preveu ajudes entre 200 i 4.500 euros per a llauradors i ramaders
Agricultura estima que arribaran a uns 500 ramaders i 29.500 agricultors, amb 175.000 hectàrees de cultiu beneficiades
El ple del Consell ha aprovat este dimarts el decret llei anunciat fa deu dies pel president, Carlos Mazón, que destinarà ajudes directes a agricultors i ramaders per a compensar l'impacte generat en el sector primari per la guerra d'Ucraïna, les temperatures extremes i la carestia d'aigua. En virtut d'esta normativa, el govern valencià assigna, amb caràcter extraordinari, una línia de 17 milions d'euros en total per a repartir entre els propietaris de cultius de secà i explotacions ramaderes valencianes.
El govern de Mazón justifica este pla de xoc per a alleugerir les conseqüències perjudicials que ha tingut les condicions climatològiques i les tensions a l'est d'Europa en el camp, que ha experimentat una davallada significativa en la producció i una minoració de la superfície cultivada.
Són subvencions que s'atorguen d'ofici, en la modalitat de concessió directa i sense intermediaris, de manera que la persona beneficiària no ha de fer cap tràmit per a sol·licitar-les. Per tal que arriben al màxim nombre possible de llauradors i ramaders, l'administració autonòmica col·laborarà amb cooperatives i organitzacions professionals agràries per a actualitzar els censos.
La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha afirmat en la roda de premsa posterior que la Conselleria d'Agricultura treballa "a estall" perquè els diners arriben com més prompte millor a les butxaques dels llauradors i ramaders valencians. I ha recordat que, encara que el decret s'ha aprovat hui, encara haurà de convalidar-se a les Corts, per la qual cosa ha apel·lat a la "responsabilitat" dels grups parlamentaris perquè no s'hi oposen.
Les ajudes oscil·laran entre 200 i 4.500 euros per interessat, en funció de la dimensió i el tipus d'explotació. Dels dèsset milions consignats, es destinaran dos per a les ramaderes i els quinze restants seran per a les agrícoles. Agricultura calcula que arribaran a uns 500 ramaders i 29.500 agricultors, amb 175.000 hectàrees de cultiu que es veuran beneficiades.
La distribució per sector d'activitat és la següent. En el cas dels ramaders, podran rebre subvenció els productors de carn de boví, oví i caprí, així com els de llet de vaca, ovella i cabra. Pel que fa als agricultors, es beneficiaran els titulars de parcel·les amb cultius de cereal, fruits oleaginosos com l'olivar o l'ametler, i proteaginoses en secà. També entren en la llista els cultius permanents en secà com ara la magrana o la cirera.
S'estima que cada explotació ramadera rebrà 4.000 euros de mitjana, mentre que les agràries percebran des de 200 fins a 4.500 euros en el cas de cultius herbacis, i fins a 1.200 en el cas dels cultius permanents.
Avantprojecte de llei del voluntariat
En l'ordr del dia del ple del Consell ha estat també l'aprovació de l'avantprojecte de llei del voluntariat de la Comunitat Valenciana, un dels anuncis que va avançar Mazón en el debat de política general de les Corts la setmana passada. Naix per a donar resposta a les necessitats de les entitats que exerceixen accions en este camp i per a adequar la normativa per la qual es regiran les convocatòries de subvencions. Amb este pas, la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge avança en la tramitació d'una nova norma que substituirà a la llei del 2001 per tal d'adaptar-la als canvis socials actuals. El Consell destaca que el text s'ha elaborat a partir d'un procés participatiu d'informació pública que ha tingut com a constant interlocutora la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana.
La proposta legal té en compte que l'adaptació als nous temps també suposa l'actualització dels àmbits de voluntariat corporatiu, digital, en línia o virtual, europeu, internacional i de consum, entre altres. A més, per primera vegada, es crearà una targeta per a persones voluntàries que acredita i reconeix la dedicació i que portarà associada una sèrie de beneficis, per tal de fomentar la labor del voluntariat. De la mateixa manera, s'acreditaran els coneixements i habilitats desenvolupades per les persones voluntàries per a poder incorporar-les al seu currículum professional.
Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament
Un altre dels decrets que ha rebut hui la llum verda del govern autonòmic és el que desenvolupa l'article 8 de la Llei 5/2023, integral de mesures contra el despoblament i per l'equitat territorial a la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu que els municipis en risc de despoblament que accedisquen a les línies específiques de finançament siguen aquells que més ho necessiten. S'introdueix una nova regulació actualitzada dels indicadors i criteris per a determinar els pobles que poden accedir al fons. En este sentit, es milloren els factors de zonificació del risc de despoblació, ampliant els supòsits de compliment dels indicadors, i com a resultat augmenta el nombre de municipis beneficiaris.