Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El deute de la Comunitat Valenciana arriba als 47.894 milions, el més alt de l’Estat en relació amb el PIB

La xifra suposa el 42,2% del producte interior brut

El deute de la Comunitat Valenciana arriba als 47.894 milions, el més alt de l’Estat en relació amb el PIB

El deute de la Comunitat Valenciana va arribar als 47.894 milions d'euros en el segon trimestre de l'any, i va ser la segona autonomia amb major volum de deute, després de Catalunya. A més, aquesta xifra suposa el 42,2% del PIB valencià, i se situa com la que té major deute en relació amb la seua riquesa.

En el conjunt de les administracions públiques espanyoles, el deute va arribar en el segon trimestre de l'any als 1,2 bilions d'euros, amb el que va marcar nou màxim històric en elevar-se en 10.470 milions d'euros 

( 0,9%) respecte a l'anterior trimestre, i es va situar en el 99% del PIB, segons les dades publicades aquest dilluns pel Banc d'Espanya.

En concret, utilitzant el PIB nominal dels últims quatre trimestres, la ràtio de deute sobre PIB es va situar en el 99% en el segon trimestre de l'any, en línia amb el trimestre anterior, però quatre dècimes per damunt del mateix període de l'any passat (98,6% del PIB), a més d'estar allunyat de l'objectiu marcat pel govern espanyol per a enguany, del 95,8% del PIB.

En termes absoluts, el deute públic va aconseguir el seu nivell anual més alt de la història, amb 1,21 bilions d'euros, per damunt de l'exercici 2018 (1,173 bilions d'euros), 2017 (1,145 bilions d'euros), 2016 (1,104 bilions d'euros) i 2015 (1,07 bilions d'euros). De fet, el saldo de deute es va elevar un 3,8% en termes interanuals i un 0,9% en termes trimestrals.

El catedràtic Joaquín Maudos, director adjunt de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), considera les dades preocupants. En declaracions a À Punt NTC, Maudos ha explicat que aquesta desacceleració provocarà un menor creixement de l'ocupació a Espanya, que té la segona taxa d'atur més alta de la zona euro (vora un 14%).

Ara bé, Maudos explica que no es pot parlar que aquest alentiment econòmic acabe en una recessió. Perquè hi haja recessió, ha recordat, "hi hauria d'haver una taxa de creixement negatiu del PIB d'almenys tres trimestres consecutius". El director adjunt de l'IVIE destaca que la situació ara no és aquesta: "Estem creixent, menys, però creixent".

Pel que fa a les causes, la incertesa actual és clau. La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, que ja "està passant factura al comerç mundial", el Brexit, el conflicte amb l'Iran, la inestabilitat política, etc. són factors que impliquen "més incertesa, que és molt mala per a la presa de decisions d'inversió".

També et pot interessar