Díaz durà a terme la reducció de la jornada laboral encara que la patronal no hi done suport

Garamendi (CEOE) recorda que la reducció de jornada s'ha de negociar en els convenis sectorials

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, proposa la reducció de la jornada lobral a 37 hores i mitja / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de gener 2024 - 15:04 Actualitzat: 22 de gener 2024 - 20:41

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, s'ha compromés a portar la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores al si del diàleg social, amb sindicats i patronal, però la durà a terme encara que la part empresarial no estiga d'acord. També escometrà una reforma de l'acomiadament perquè s'adeqüe a la Carta Social Europea i per a aconseguir que siga "dissuasiu".

Són les principals conclusions que ha deixat la vicepresidenta en la compareixença en la comissió de treball del Congrés per a presentar les línies d'actuació principals del departament per a aquesta legislatura. En concret, Díaz ha assegurat que la reducció de la jornada sense pèrdua salarial, que beneficiaria 12 milions d'assalariats en el sector privat, serà el principal repte del ministeri que dirigeix.

Al seu parer, a més de millorar la vida de la gent, es tracta d'una iniciativa amb beneficis mediambientals i que milloraria la productivitat del país. A la ministra li agradaria que eixe acord per a reduir el temps de treball compte amb el suport de sindicats i patronal, però no ha descartat la possibilitat que siga "bipartit" i la part representant de l'empresariat no s'hi sume.

Que l'acomiadament s'adapte a la Carta Social Europea

A més d'aquesta meta, Yolanda Díaz també s'ha compromés a reformar l'acomiadament perquè s'adeqüe a la Carta Social Europea, per fer que siga "dissuasiu" per a l'empresa i perquè no es puga "acomiadar sense causa". En aquest marc, també s'inclou la reforma del cessament de l'acomiadament automàtic si s'oficialitzen determinades invalideses.

I és que, segons ha explicat Díaz, Brussel·les no és partidària de fixar indemnitzacions per acomiadament improcedent en dies per any cotitzat com succeeix a Espanya. En contrast, l'acomiadament ha de ser correspost amb el mal causat a l'empleat i "dissuasiu" quan no procedisca.

Garamendi recorda que s'ha de negociar en els convenis sectorials

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha defensat que la negociació per a la reducció de la jornada laboral s'hauria de tractar en l'àmbit de la negociació col·lectiva entre patronal i sindicats i en funció de la productivitat de cada sector. "No tots els sectors són iguals, per això el que plantegem és que es faça sector a sector en cada taula, que és com s'ha fet sempre. Sectors amb més productivitat tenen menys jornada, això és una realitat", ha afirmat en declaracions als mitjans després de participar en el Fòrum Hotusa Explora.

Durant la seua intervenció, Garamendi s'ha queixat que l'afany regulador del govern espanyol pot portar a una deriva intervencionista de l'economia i ha defensat que ja hi ha sectors on la jornada està per davall de la legal. En aquest sentit, ha assegurat que la jornada mitjana a Espanya és de 39 hores i mitja, però la jornada real és de 34 hores i mitja.

"Si vas a una taula on ja està marcat el resultat, on està el diàleg social?", s'ha preguntat el líder de la patronal que no creu que es puga dir negociació a un canvi "que ja està decidit".

També et pot interessar

stats