Díaz firma amb els sindicats majoritaris la pujada del 5% del salari mínim fins als 1.134 euros

Treball convoca sindicats i patronal dijous que ve per a tractar la reducció de jornada fins a les 37,5 hores setmanals el 2025

Acte de firma de l'acord entre el govern d'Espanya i els sindicats majoritaris
Acte de firma de l'acord entre el govern d'Espanya i els sindicats majoritaris / Fernando Alvarado (Efe)

La vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha firmat amb els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i d'UGT, Pepe Álvarez, la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 5% per a 2024, 54 euros més que en 2023, fins als 1.134 euros bruts mensuals en catorze pagues.

En l'acte de signatura de l'acord, del qual es van despenjar les patronals CEOE i Cepyme, Díaz ha agraït el compromís dels sindicats "amb el seu país" i ha animat els treballadors i treballadores que encara no cobren aquest salari a "defensar els seus drets".

Sordo ha urgit l'executiu estatal a regular la repercussió dels increments salarials a les empreses que liciten directament amb l'administració, així com a revisar els decrets que regulen l'SMI perquè les empreses no puguen aplicar la pujada salarial absorbint els plusos o complements dels treballadors.

Per la seua part, Álvarez ha subratllat que la pujada "té cara de dona i de jove" i ha destacat que l'SMI és un "gran instrument per al repartiment de la riquesa", a més, ha fet una crida a la patronal perquè no hi haja problemes en l'aplicació d'aquest increment.

Convocatòria a agents socials per a tractar la reducció de jornada

Durant l'acte, la ministra de Treball ha anunciat que dijous que ve, 25 de gener, arrancarà la taula de diàleg social amb la patronal i els sindicats per a abordar la reducció de jornada.

Aquest és un dels punts inclosos en l'acord del govern entre el PSOE i Sumar, i implica baixar la jornada laboral màxima legal sense reducció salarial per a establir-la en 37 hores i mitja setmanals en 2025, passant per les 38 i mitja en 2024.

L'acord també estableix que es constituirà una taula amb els interlocutors socials que avalue els resultats de la reducció i continue avançant en la disminució de la jornada legal tenint en compte les característiques dels diferents sectors d'activitat, l'evolució de la productivitat i les circumstàncies econòmiques.

També et pot interessar

stats