Quants diners costa al llaurador produir un quilo de taronges?
AVA-Asaja revela que els costos de cultiu dels cítrics pugen sense fre des de fa quatre anys. Des del 2020 s'han incrementat fins a un 18% per la guerra d'Ucraïna o les noves normatives
L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha informat que els costos de producció de crítics com la mandarina apleguen actualment als 9.000 euros per hectàrea, un 18,59% més que fa quatre anys, quan produir este fruit característic de la Comunitat Valenciana, era de 7.589 euros per hectàrea.
És una de les dades que es desprenen d'un estudi de l'organització d'agricultors, que indica que els costos de producció dels crítics s'han incrementat de manera generalitzada un 18% des de 2020. Actualment, els costos de les mandarines s'eleven als 0,33 euros per quilo i els de les taronges se situen en els 0,27 euros. Segons l'informe, els costos de producció de les taronges han ascendit als 6.827 euros per hectàrea en 2020 fins als 8.080 euros.
Poques setmanes abans que comence la recol·lecció de cítrics, AVA-Asaja assegura que els productors que venguen les taronges per davall dels 0,27 €/kg i les mandarines per davall de 0,33 €/kg "estaran perdent diners".
En eixe sentit, el col·lectiu ha demanat a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) actuar automàticament quan detecte en el seu registre digital de contractes a qui establisca preus en origen per davall dels costos de producció, perquè poden incórrer en una venda a pèrdues, prohibida en la llei de la cadena alimentària.
¿Què s'ha encarit més?
Els elements de producció que més s'han encarit en els últims quatre anys són els fertilitzants, amb una pujada del 70%, la maquinària (26%), els serveis externs (25%), els fitosanitaris (25%), l'aigua de reg (20%) o la mà d'obra (8%). Els costos fixos, com els impostos o les amortitzacions, també han experimentat una pujada, en concret, del 5%.
El president de AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, afirma que “els costos de producció no s'han multiplicat perquè sí. Per acció o omissió, els nostres polítics han permés que els problemes logístics derivats de la pandèmia i el brutal encariment de les matèries primeres arran de la guerra a Ucraïna, així com les normatives aprovades en matèria laboral, fiscal i agroambiental, hagen disparat els costos de produir els aliments a nivells extraordinaris, en perjudici tant dels productors com dels consumidors”.
Aguado assegura que “davant un govern que ens ho posa cada vegada més difícil, és fonamental comercialitzar les nostres produccions a través d'un contracte que no incloga clàusules abusives i que establisca un preu en origen, almenys, per damunt dels costos de producció".