Es disparen les diferències entre els preus en origen i al supermercat en l'últim mes

De les dades de l'associació d'agricultors COAG es desprén que alguns aliments s'han multiplicat per huit en passar del camp a la taula

IPOD del mes d'agost
IPOD del mes d'agost / À Punt NTC

L'Índex de Preus en Origen i Destinació (IPOD) és un indicador que permet conéixer les diferències entre els preus que cobren els productors pels aliments i el que el consumidor final acaba pagant per adquirir-los.

Segons l'IPOD del mes d'agost, publicat per l'associació d'agricultors COAG, l'últim mes hem pagat de mitjana quatre vegades més pels aliments del que costa produir-los en origen. En concret, 4,16 vegades més.

Entre els productes amb major diferència percentual entre el preu d'origen i destinació destaquen el plàtan —amb una variació del 666%—, la ceba —amb 616%— i l'encisam —amb 542%.

Pel plàtan, per exemple, el consumidor final ha pagat este mes 2,22 euros el quilo, mentre que el llaurador n'ha rebut 0,29 euros el quilo. Una bretxa que no era tan profunda des del mes de febrer, segons les dades del sindicat agrari COAG.

Per a COAG, estos augments reflecteixen el desafiament continu per als agricultors i ramaders, que fan front a marges reduïts mentre els preus per als consumidors continuen en alça.

També et pot interessar

stats