Dona ocupada al sector serveis amb contracte fix, el perfil més comú que cobra l'SMI
La nova pujada anunciada aquest divendres pel govern beneficiarà principalment les dones, el jovent, els treballadors agrícoles i els contractats temporals
El perfil més comú de perceptor del salari mínim interprofessional (SMI) és el d'una dona d’entre 25 i 55 anys que treballa al sector serveis amb un contracte indefinit i viu a Andalusia, Madrid, Comunitat Valenciana o Catalunya, segons una anàlisi del grup parlamentari de Sumar a partir de dades de l'INE.
El document es basa en dades de l'enquesta de població activa i la d'estructura salarial, i conclou que la pujada del 5% del salari mínim fins a 1.134 euros en 14 pagues beneficiarà a 2.466.000 treballadors i treballadores, un 14,4% del total d'assalariats. Principalment, se'n beneficiaran les dones, els més joves, els treballadors agrícoles i els contractats temporals.
El 64,6% de les beneficiades per la pujada són dones i la incidència de l'SMI dins d'aquest grup és del 19,3% enfront del 9,9% dels homes. Pel que fa al jovent, quasi el 29% dels assalariats menors de 25 anys cobren el salari mínim i el 18,1% dels treballadors entre 25 i 34 anys.
La incidència de l'SMI en l'agricultura és del 36,1%, mentre que en la indústria i sobretot la construcció és on menys assalariats n'hi ha que perceben la remuneració mínima a causa de la poca presència de treballadors a jornada parcial en aquestes activitats i al fet que els seus salaris solen ser més alts que la mitjana.
Els serveis concentren el 84,2% dels treballadors que cobren l'SMI i la incidència dins de l'est sector és del 15,9%.
La millora experimentada pel salari mínim entre 2018 i 2022 ha permés reduir en quasi cinc punts la bretxa salarial entre dones i homes, fins al 22,5%.
Les millores de l'SMI també estan ajudant a reduir les diferències entre els que més i menys guanyen en el mercat de treball. De fet, en 2022 va ser la menor des de 2007.