Emi Boix (Ivefa): “Les empreses familiars generem més del 84% de l’ocupació a la Comunitat Valenciana”
La presidenta de l’Institut Valencià per a l’Estudi de l’Empresa Familiar demana a les administracions un entorn jurídic segur, tot i els avanços en la fiscalitat de la successió d'estes companyies
Les empreses familiars representen el 91% del teixit empresarial valencià, aporten més del 76% del producte interior brut autonòmic i generen més del 84% de l'ocupació. Així ho ha explicat este dimarts Emi Boix, presidenta de l’Institut Valencià per a l’Estudi de l’Empresa Familiar (Ivefa), durant una entrevista en Les notícies del matí. A més, ha destacat que de mitjana cada empresa d'estes característiques, amb un elevat percentatge provat de propietat de membres d'una família, té 101 treballadors i treballadores en plantilla.
Ivefa representa més de 550 companyies de les províncies de Castelló i València i es va fundar el 1997. Boix és la primera dona a presidir-lo, un fet que titlla de "procés natural" arran dels canvis socials pel que fa al rol de les dones.
Preguntada pel paper de les administracions, l'empresària destaca que "s'ha avançat molt quant a la fiscalitat de la successió, però encara hi ha molt a fer en relació amb els detalls de l'impost de successions". En esta línia, ha emfasitzat que necessiten un entorn "segur i clar de fiscalitat i legislació en què les empreses puguen treballar amb una progressió positiva i salvaguardar la successió, puguen cuidar que el seu llegat continue amb el pas del temps".
Pel que fa a la bonificació del 99% de la quota de l’impost de successions per als hereus de participacions d’empreses familiars de més de 10 milions d’euros de facturació anual, Boix ha matisat que no totes les companyies se'n beneficiaran. A banda de pel volum de facturació, pel fet que una empresa familiar "no sempre té un successor com puga ser el fill del fundador o altres parents".
Quant al fet diferencial que una companyia siga de propietat familiar, la presidenta d'Ivefa assenyala que "és un vincle que al final genera implicació, compromís i arrelament". Tot i això, ha puntualitzat que "en alguns casos es treballava d'una manera més paternalista i menys professional".