Empreses menudes, diversificades i descentralitzades, característiques de la indústria valenciana

Els instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana aconseguiren l'any passat 16 milions d'euros en programes estatals i europeus.

Empreses menudes, diversificades i descentralitzades, característiques de la indústria valenciana
Empreses menudes, diversificades i descentralitzades, característiques de la indústria valenciana

Són dades d'un informe elaborat per Ia Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT), i la Universitat Politècnica de València (UPV) sobre l'impacte del seu treball en l'economia valenciana. L'estudi, que s'ha presentat hui, compara el teixit empresarial valencià amb el de Catalunya i el País Basc. Entre les seues característiques diferencials destaca que el model valencià està basat en empreses més menudes, més descentralitzades geogràficament i amb més diversificació per sectors.

La grandària de l'empreses valencianes és inferior a la de les altres comunitats autonòmes analitzades. Un 91,4% de les companyies té entre un i nou treballadors. Una xifra que a Catalunya és del 89,9% i al País Basc del 89,1%. Una altra de les característiques diferencials del teixit industrial valencià és la diversificació sectorial. Els tres principals sectors de la Comunitat Valenciana representen menys del 50% del total de la facturació industrial, per contra, a Catalunya i al País Basc superen el 61%.

La descentralització geogràfica és una altra de les peculiaritats de la indústria valenciana, segons els autors de l'estudi que han geolocalitzat més de 130.000 empreses en la seua elaboració. A Catalunya, el 51,4% se situa a menys de 15 quilòmetres de Barcelona, mentre que a València només el 29,7% s'ubica al voltant de la ciutat de València. De fet, el 45,9% de les empreses estan situades en cinc grans àrees industrials distribuïdes de nord a sud de la Comunitat Valenciana.

El catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Politècnica de València Francisco Mas, i el president de la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, Fernando Saludes, han destacat en la roda de premsa de presentació de l'informe el paper fonamental que tenen els institus tecnològics en la vertebració del territori i perquè grans i xicotetes empreses aposten per la innovació.

Francisco Mas, ha explicat que la indústria és un sector clau per a l'economia de la Comunitat Valenciana, principalment el sector manufacturer, ja que després de Catalunya, és la segona zona que genera més ocupació industrial, un 12,1%.

El president de REDIT ha indicat que l'any passat la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana va ingressar 97 milions d'euros, el 64% dels quals provinents d'entitats privades. Saludes ha destacat la importància de la col·laboració entre institucions públiques i privades per a impulsar la innovació en les empreses valencianes i ha reclamat més inversió per part del govern en R D.

També et pot interessar

stats