Les empreses tenen fins a final de març per a adaptar contractes a la reforma
Són les noves modalitats de contractes de formació i els canvis per a temporals i fixos discontinus en una reforma que pressuposa com a ordinari l'indefinit
Les empreses tindran fins a final de març de 2022 per a adaptar contractes al nou marc establit per la reforma laboral, després de la publicació aquest dijous en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del reial decret llei que recull els canvis pactats amb patronal i sindicats.
El reial decret llei de mesures urgents per a la reforma laboral entra en vigor el 31 de desembre amb una sèrie d'excepcions a les quals es donen tres mesos més de termini, fins al 31 de març, segons assenyalen fonts del Ministeri de Treball.
Es tracta de les noves modalitats de contractes de formació, així com els canvis per a contractes temporals i fixos discontinus. La reforma pressuposa com a ordinari el contracte indefinit, redueix les causes en què es pot acudir als temporals, així com la duració d'aquests.
Contracte temporal de sis mesos
Així, el contracte temporal per circumstàncies de la producció per a situacions imprevisibles o per desajust temporal d'ocupació no podrà durar més de sis mesos, ampliables fins a sis mesos més.
Per a situacions previsibles i de duració reduïda i delimitada podrà utilitzar-se durant un total de 90 dies, mai de manera continuada.
Els contractes de substitució permetran cobrir la suspensió del contracte amb reserva de lloc de treball, la jornada reduïda per causa legal o convencional i les vacants durant un procés de selecció sense excedir els tres mesos.
En els contractes per obra i servei, una modalitat que acabarà desapareixent, els actuals podran continuar vigents un màxim de sis mesos.
Recupera la ultraactivitat dels convenis
Al costat dels canvis en la contractació, la reforma suposa modificar alguns aspectes de la reforma laboral realitzada pel PP el 2012, ja que recupera la ultraactivitat dels convenis i la prioritat del conveni sectorial en matèria salarial.
A més, estableix les bases d'un nou model d'ERTO que servisca d'alternativa a l'acomiadament davant de crisi o reconversions sectorials i introdueix diversos canvis per a atallar l'excessiva temporalitat del mercat laboral espanyol.
La norma ha de passar ara per tramitació parlamentària, un punt en el qual govern ha demanat als grups "respecte" al pacte social perquè la reforma no patisca canvis i es puga convalidar en els termes pactats.