Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

L'encariment dels carburants fa repuntar la inflació al 2,6% a l'agost

El preu dels aliments modera la pujada fins al 10,4% interanual amb l'oli d'oliva i el sucre com els més unflats en l'últim any

Una persona amb una botella d'oli d'oliva a la mà / Kristi Blokhin (Shutterstock)

La inflació ha tornat a accelerar-se a l'agost en pràcticament tot Espanya després del repunt acusat del juliol, empentat per l'encariment progressiu dels combustibles. L'índex de preus al consum (IPC) ha tancat el huité mes de 2023 al 2,6% en taxa interanual a la Comunitat Valenciana, segons les dades definitives que ha donat a conéixer aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El que fa just un any ens costava 100 euros, ara suposa una despesa de 102,6 euros per a les nostres butxaques. El percentatge d'inflació autonòmic coincideix amb l'estatal i acumula un increment de set dècimes en els últims dos mesos. En taxa mensual l'avanç de l'IPC és del 0,6% respecte de juliol, una dècima més que a Espanya. Ocorre —d'acord amb l'ens adscrit al govern espanyol— per l'augment de preu de la gasolina i el diésel i menys els paquets turístics i la restauració.

Veure més

L'organisme estadístic ha publicat els registres definitius de l'IPC, que coincideixen amb els avançats a final d'agost. Així, la taxa suma un trimestre seguit a l'alça i interromp la tendència de moderació que havia dibuixat —en línies generals— en l'últim any des que, a l'estiu de 2022, els preus tocaren un sostre històric amb una inflació del 10,9%.

A l'agost, l'encariment del grup d'aliments i begudes no alcohòliques es contrau lleugerament gràcies a l'estabilitat de la llet, el formatge i els ous, així com a l'abaratiment de la fruita i el menor encariment de la carn. Tot i això, la taxa es manté per damunt del 10% tant a escala valenciana com espanyola i és la categoria que més augments de preu arrossega en el darrer exercici. En l'àmbit autonòmic, el percentatge es retalla una dècima fins al 10,4%, però continua per sobre del llindar de les dues xifres. Una tònica que s'ha mantingut constant des de març de 2022 amb l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna, i que en el territori valencià sols s'ha interromput breument en juny d'enguany, quan la inflació de l'alimentació va quedar-se en el 9,9%. 

Veure més

L'oli d'oliva i el sucre, pels núvols

Anant al detall a la Comunitat Valenciana, a l'agost el sucre era un 40,6% més car que en el mateix moment del 2022; mentre que els olis i els greixos han apujat el preu un 31,5%. En el cas de l'oli d'oliva l'encariment anual és del 52,5%, després d'un increment vertiginós de quinze punts sols l'últim mes. L'INE no disposa d'aquesta dada territorialitzada, per la qual cosa ha de mesurar-se en l'àmbit estatal. En tot cas, sucre i olis són els dos productes alimentaris més colpejats per la inflació en els últims dotze mesos en la demarcació valenciana, seguits de la carn de porc (+15,8), els preparats de llegums i hortalisses (+13,5%), els lactis (+12,3%) i la llet (+12,1%).

Veure més

Més que la moderació lleu que experimenta l'alimentació, el grup de l'habitatge és el que més contribueix a controlar la inflació. A l'agost els preus s'abaratiren un 21,3% a la Comunitat Valenciana, tres punts més que en el conjunt nacional. La taxa d'IPC anual es manté en negatiu des de novembre del 2022, el que es tradueix en deu mesos de baixades de preus. Estadística explica aquest comportament, principalment, pel fet que la pujada en els preus de l'electricitat és molt menor que la que es va registrar l'any passat.

Així mateix, els hotels, cafés i restaurants s'encariren una dècima menys que al juliol, un 7,3%, ja que els serveis d'allotjament han pujat menys que l'any passat. L'IPC valencià en aquest grup de productes està quasi un punt per damunt de la mitjana estatal, en consonància amb el caràcter de destinació turística que té el litoral mediterrani a l'estiu.

Inflació controlada, segons el govern espanyol

No obstant això, tots aquests factors queden neutralitzats pel comportament del grup de transport, que aquest mes dispara els preus més de sis punts fins a l'1,8% —contrasta amb la davallada del 4,8% anotada al juliol— a causa de l'encariment dels carburants i lubrificants per a vehicles personals. Això és el que provoca una pujada general de l'IPC.

L'INE també encerta en la dada d'inflació subjacent —que exclou de l'estadística els preus de l'energia i els aliments per ser els més volàtils—, que es manté en el 6,1% avançat fa dues setmanes. És una dècima menys que al juliol i tres punts i mig per damunt de la taxa general.

La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha destacat en un vídeo remés als mitjans de comunicació que "Espanya es consolida com l'economia europea amb creixement major i inflació menor", cosa que "beneficia" la competitivitat de les empreses i el poder adquisitiu dels salaris. "La nostra política econòmica funciona perquè ens ha permés abaixar la inflació huit punts en l'últim any en un context inflacionari en tota Europa", ha afegit.